Tamme Sijpkes

Categorie Schaatsenmaker
Naam Sijpkes, Tamme
Geboren Spijk Gn / 26-11-1859
Overleden Wildervank / 16-10-1953

Beschrijving

Sijpkes neemt rond 1880 de smederij van Kliphuis aan het Zuiderdiep 131 in Nieuw-Buinen over. In die tijd is de ontvening rondom Nieuw-Buinen nog in volle gang en is er in het dorp nog maar één boerderij. Sijpkes maakt schaatsen waarbij hij zelf het staal op het ijzer smeedt. Ter hoogte waar het teenleer door het hout gaat wordt ook op de schenkel een leerdoorgang gesmeed. Het houtje word gemaakt van eikenhout door de plaatselijke stelmaker. Ook dit was een precies werk, omdat het hout dat de hals omkleedt dun is en door regelmatig warmmaken in gebogen toestand wordt gebracht. Na 1900 zijn er geen schaatsen meer gemaakt. Het gezin Sijpkes vertrekt in april 1927 naar Wildervank.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

De foto van de smederij is afkomstig van achterkleindochter Anneke Veldhuis-Sijpkes, 2018

Produktie

Type schaats Groninger schaats
Vestigingsplaats Zuiderdiep 131
Nieuw-Buinen
Periode 1880 - 1900

Merktekens

Fotogalerij

Foto ca.1910 gezin van Tamme en Geerte Sijpkes, Nieuw-Buinen
Foto ca.1910 gezin van Tamme en Geerte Sijpkes, Nieuw-Buinen
Foto 1932 van smederij Tamme Sijpkes, Zuiderdiep 131, Nieuw-Buinen
Foto 1932 smederij Tamme Sijpkes, Zuiderdiep 131, Nieuw-Buinen Links op de foto smid André Sijpkes (geboren 1897), de zoon van Tamme Sijpkes.

Nieuw-Buinen

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina