Volma

Categorie Schaatsenmaker
Naam Volma

Beschrijving

Een aantal medewerkers van de 'it izerfabryk' (Volma) in Grou maakten in de periode 1954-1958 eigenhandig metalen noren.
De toendertijd (internationaal) bekende firma VOLMA (tot 1951 Van der Made & De Vries, na 1973 Stork-Bepal) produceerde werktuigen en installaties voor de zuivelindustrie en was derhalve deskundig in het bewerken en lassen van roestvrij staal.

In een periode van enkele jaren werd door een aantal medewerkers in de vrije tijd in totaal enige tientallen noren van roestvrij staal gemaakt die in Grou Volma-noren werden genoemd.
De schoenen werden bij Sportpaleis Morrema in Leeuwarden gekocht (fl 25,00 per paar in 1954).

Eén van die medewerkers die de Volma-noren maakte was machine bankwerker Fokke Hettes Roodbergen (Grou, geb. 9-3-1905, overl. 2-2-1976) die meer dan 50 jaar bij genoemde frabriek werkzaam is geweest. Hij maakte in de periode 1956-1958 voor drie van zijn kinderen een paar Volma-noren.

In 1954 werd chroomnikkel staal gebruikt voor de schaatsbuis, de torentjes, de teensteun en de voetplaten. De voor- en achtertoren werden op de schaatsbuis gelast. Met koperen klinknagels werden de voetplaten op de torens bevestigd.
Het schaatsstaal is een strip gereedschapstaal met een hoge hardheid en slijtvastheid, volgens verhaal in de bezettingsjaren door de Duitsers achtergelaten.
Deze strip is met roestvrijstalen klinknageltjes in de schaatsbuis geklonken en aan de uiteinden elektrisch gelast, waarna de langsnaden dichtgesoldeerd werden om het binnendringen van water te voorkomen.
Tekeningen bestonden niet en men werkte op eigen inzicht wat maatvoering betreft! Vandaar wellicht de grote lengte en het dito gewicht, 1000 gram per schaats tegenover 700 gram voor een moderne VIKING-schaats (anno 1999).

Bron

Tekst Hette Roodbergen (Petten), december 1999
Tekst Ir.A.H. Roodbergen (Warkum), 18 juli 2003
Teun Wanink, 2018

Produktie

Type schaats Metalen Noren
Vestigingsplaats Grou
Periode circa 1954 - 1958

Merktekens

Merkteken metalen noren VOLMA, Grou
(etiket op metalen noren)

Fotogalerij

Metalen noor VOLMA, Grou
Metalen noor Gemaakt in wintermaanden1954 door Fokke Roodbergen (Grou, 1905-1976) medewerker firma VOLMA, Grou
Etiket metalen noren VOLMA, Grou
Etiket metalen noren VOLMA, Grou

Grou

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina