Wilhelmus Bernardus Börger

Categorie Schaatsenmaker
Naam Börger, Wilhelmus Bernardus
Geboren Vinkeveen / 17-5-1885
Overleden Vinkeveen / 24-2-1959

Beschrijving

Zoon van de smid Anton Heinrich Börger uit Vinkeveen. Van oorsprong komt vader Börger uit Volthagen bij Osnabrück. Na de Frans-Duitse oorlog van 1870 trekt hij jarenlang als ‘Hollandganger’ (seizoenarbeider) naar Nederland om geld te verdienen. In 1882 vestigt hij zich als smid vanuit Mijdrecht in Vinkeveen. Het is mogelijk dat Anton Heinrich ook al schaatsen maakte. Willem Börger neemt in 1911 de toenmalige dorpssmederij over van Ponsioen. Hij produceert in klein aantal krulschaatsen.

In 1920 bouwt hij een smederij met winkel en woonhuis, Herenweg 19 te Vinkeveen, waar jarenlang het smidswerk wordt gedaan, paarden worden beslagen en hij een winkel in huishoudelijke artikelen runt.
Er is een affiche van hem bekend waarop hij vermeldt dat hij vanaf 1929 schaatsen verkoopt.

In 1952 neemt B.A. Börger de zaak van zijn vader over en in 1958 bouwt hij een nieuwe werkplaats van 150 m2 achter de oude smederij op Herenweg 19. Daar wordt veelal werk gedaan voor de plaatselijke tuinders en boeren.

Bron

Van Glis tot Klapschaats (Wiebe Blauw), 2001
Aan van den Ouweelen, 2022
Konstruktiewerken Börger BV

Produktie

Type schaats Krulschaats
Vestigingsplaats Herenweg 19
Vinkeveen
Periode circa 1900 - 1930

Merktekens

Reclames

Affiche ca.1930 schaatsenmaker W.B. Börger, Vinkeveen
Affiche ca.1930 schaatsenmaker W.B. Börger, Vinkeveen Onderaan staat vermeld: verkoop schaatsen vanaf 1929

Vinkeveen

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina