J. Houtman

 

Jan Houtman (geboren: 6-1-1871; overleden: Haarlem 15-9-1925)

Voluit: Johannes Daniël Houtman. In sommige bronnen foutief Jaap C D Houtman genoemd. Jan is een neef van Klaas Pander, hun moeders zijn halfzussen. Zijn opa Arie Houtman was in het midden van de 19e eeuw een top pikeur in de paardensport, die menig prijs in de wacht wist te slepen in de pas ontstane paardensport. De vader van Jan was ook actief in de paardensport maar werd slager en stond in Haarlem bekend als “de vleeschhouwer”.  De jongere broer van Jan, Karel Nicolaas, was ook een uitstekend schaatser.

Jan begon zijn sportcarrière als pikeur in een ponnyrace, toen hij 16 jaar was. Daarna gaat zijn interesse vooral uit naar het wielrennen, en de schaatssport. Mogelijk ge-enthousiasmeert door zijn neef Klaas Pander.

Jan was als schaatser deelnemer aan het NK van 1890 dat in Heerenveen werd gehouden en aan de officieuze Wereldkampioenschappen van 1890 en van 1891. Hij was actief als langebaan schaatser van 1889 tot 1892. Zijn wielercarrière liep ongeveer in dezelfde periode. Als wielrenner werd hij tweede op het NK op de weg in 1890.

Na het overlijden van zijn vader nam hij de slagerij over en was het gedaan met zijn sportieve loopbaan.

Woonplaats: Haarlem

Bovenkant van de pagina