W Koomans

 

Willem Koomans (geboren: Abcoude, 22-11-1862; Overleden: Bloemendaal, 14-7-1958) 

Voluit: Willem Huibert Koomans. Zoon van een arts.

Deelnemer aan het eerste (afstands)kampioenschap van Nederland, dat in 1887 werd gereden op de uiterwaarden van de Lek, bij Slikkerveer. Hij is dan student te Amsterdam. In diverse kranten staat hij vermeldt als J H Koopmans, maar dat lijkt onjuist, evenals andere kranten die hem J H Koomans noemen. In 1888 doet W H Koomans uit Amsterdam mee aan het kampioenschap van Amsterdam en in 1890 was W H Koomans deelnemer op het Abcouder meer, op de debuutwedstrijd van Jaap Eden.

In 1890 studeerde hij af als arts. Van 1893 tot 1925 was hij arts in Abcoude. Een collega-arts schreef over hem: “Gedurende een lange reeks van jaren was Koomans, als “de oude Koomans” in wijde kring bekend en geëerd, een trouwe en kundige raadsman en de hartelijke schier vaderlijke vriend van velen. De waardigheid, kalmte en eenvoud, die hem eigen waren, …… waren dan ook wel in staat groot vertrouwen in te boezemen en waardering naast hoogachting af te dwingen.”

Daarnaast was hij één van de oprichters van het Oudheidkundig Genootschap Nifterlake. Hij publiceerde menigmaal over de geschiedenis van Baambrugge en Abcoude.

Beroep: arts (vanaf 1890)

Woonplaats: Abcoude, Amsterdam (±1885-1889)

Bovenkant van de pagina