K. Bandt

 

Kees Bandt (geboren: Purmerend, 18-2-1934; overleden Woerden, 9-9-2021)

Voluit: Cornelis Bandt. Ook zijn dochter Yvonne Bandt komen we tegen als deelneemster bij verschillende junioren NK’s, midden jaren ’80. Op zesjarige leeftijd won Kees zijn eerste schaatswedstrijd, een wedstrijd voor scholieren en in 1946 werd hij schoolkampioen. Hij wist toen al dat hij de nieuwe “Jan Langedijk” zou worden.

Zijn talent viel schaatsicoon Jacques de Koning direct op en Kees werd opgenomen in de lokale schaatstrainingsgroep. Er werd vier keer in de week getraind.

Uit het plakboek van Kees Bandt

In 1953 ging hij, op eigen kosten, op trainingsreis met de NVBHS naar Hamar, waar werd getraind onder leiding van Klaas Schenk. In de wedstrijden van seizoen 1953/1954 vielen zijn prestaties op en voor het volgende seizoen werd hij uitgenodigd voor de kernploeg.

Uit het plakboek van Kees Bandt

Eind december 1954 vertrok hij voor de tweede keer, nu met de kernploeg, op trainingskamp in Hamar. Hij moest het vooral hebben van de korte afstanden. In Veenoord reed hij in 1954 een 500 meter in 45.5, wat sneller was dan het toen geldende Nederlands Record. Helaas kon zijn tijd niet als record worden erkend. Hij zou twee keer een binnenbaan hebben gereden. In hetzelfde jaar werd hij tweede op het kampioenschap van Noord-Holland. Hij werd 9e op het NK van 1954 in Zwolle. Deze prestatie leverde hem een plaats in de kernploeg op voor het komende seizoen. Hij nam deel aan het NK van 1956 in Rotterdam waar hij alleen de 500 meter reed.

Daarna werd zijn schaatscarrière gehinderd door militaire dienst. In 1960 vertrok hij voor zijn werk naar de Nederlandse Antillen en daardoor miste hij de Elfstedentocht van 1963, die door zijn vriend Reinier Paping werd gewonnen. In 1986 reed hij alsnog de Elfstedentocht, samen met zijn dochter Yvonne. Hij heeft ook diverse malen de Elfstedentocht gefietst.

Oud directeur GEBAM BV & GEBAM DURA BV

Woonplaats: Purmerend

Bovenkant van de pagina