Marten Kingma

 

Marten Kingma (geboren: Nes gemeente Uitingeradeel, 30-3-1871; overleden: Amsterdam, ±1962)

Voluit Martens Sikkes Kingma. De drie broers Kingma, Merk, Marten en Benedictus, waren uitstekende hardrijders in het circuit van beroepsrijders. Over hem werd geschreven:  “Marten is een sportman op en top en leeft zeer geregeld. Slank, doch sterk gebouwd, is zijn lichaam uitstekend voor training geschikt. hij beoefend de gymnastiek geregeld, loopt hard enz. “

In 1889 was hij, met Klaas Pander, de eerste rijder die door de KNSB werd uitgezonden naar Sankt Moritz, om daar te trainen. Deelnemer aan het eerste en enige WK voor beroepsrijders in Zwolle in 1894, waarop hij tweede werd. Kort voor de start van het WK was hij betrokken bij de redding van twee mensen die door het ijs waren gezakt. Hij was daarbij zelf ook in het water terecht gekomen en had kou gevat. Hij zou daar tijdens het WK nog last van hebben gehad. Hij was actief als langebaan schaatser van 1890 tot 1901, altijd bij de beroepsrijders.

In 1894 reed hij zijn eerste wedstrijd op de racefiets. Hij won diverse wedstrijden, werd derde op het Nederlands kampioenschap sprint op de baan voor amateurs in 1896. Een jaar later werd hij zelfs tweede op hetzelfde onderdeel. In 1898 beeindigde hij zijn wielercarriere en was hij jarenlang werkzaam bij Burgers Eerste Nederlandse Rijwielfabriek in Amsterdam. Daarnaast bleef hij nog jarenlang jurylid op de Amsterdamse wielerbaan.

Woonplaats: Grouw 

Bovenkant van de pagina