1963. Marinesleper brengt redding in Marsdiep, Drie meisjes op ijsschots naar zee

 

Dankzij Jenny Visser, een attente wandelaarster, zijn op 18 januari 1963 drie meisjes uit Den Helder aan een dodelijk gevaar ontsnapt. Aangetrokken door het fraaie uitzicht op het met ijsschotsen bedekte Marsdiep tussen Den Helder en Texel begaven de 13-jarige Marion Chielie, de 14-jarige Dory van der Kroft en de evenoude Jean ‘t Hart, leerlingen van de tweede klas van de ulo aan de Molenstraat in Den Helder, zich na schooltijd naar de dijk. Ter hoogte van de kweekschool, op een verlaten plekje (de meeste mensen vonden het te guur voor een kijkje aan zee), besloot het drietal op een kleine schots te stappen, om vervolgens op een grotere ijsschots over te stappen. Die laatste draaide, bewoog en dreef.

De Helderse meisjes dachten dat de ijsschots langs de pier zou drijven, zodat ze er verderop weer vanaf zouden kunnen stappen. Het werd echter laag water en de wind was oost-noord-oost, nogal krachtig. De ijsschots dreef daardoor niet langs de pier, maar zocht zich een weg door het ijs ver uit de kant richting zee.

Het angstig geroep van Marion, Dory en Jean alarmeerde net op tijd Jenny Visser. Zij waarschuwde onmiddellijk het hoofd van de ulo, N.H. Biersteker. Deze lichtte op zijn beurt de politie in, en zo ging het balletje dat redding moest brengen verder. Uit de haven van Den Helder voer de A 828, de marinesleepboot Hercules. Op een andere plaats draaide reeds een helikopter warm.

Een reconstructie leerde dat het angstige avontuur van het drietal rond twaalf uur, kwart over twaalf begon. Om kwart voor één, ongeveer twee kilometer verder, ter hoogte van het Helden der Zeeplein, zag een klein aantal belangstellenden de Hercules met de neus tegen de schots liggen. Een matroos begaf zich met een stuk touw op het ijs en hielp de meisjes een handje bij de beklimming van de reddende ladder. Een moment later scheerde een helikopter over, die geen dienst meer behoefde te doen. In de veilige haven wachtte een politie-auto. Wat verlegen doken Jean, Marion en Dory erin, waarna in het hoofdbureau een ernstige uitbrander volgde en de ouders werden verwacht om hun onvoorzichtige dochters af te halen…

Bovenkant van de pagina