Dowlerschaats

Periode 1890 - 1930
Plaats productie Grote fabrieken in Friesland
Regio’s / plaatsen Provincie Friesland
Land Nederland

Oorsprong

De Dowlerschaats is een vinding van captain Dowler, lid van de London Skating Club. Hij ontwierp in de winter van 1878-1879 een schenkel met concave ijzers, dat wil zeggen dat het ijzer in de lengterichting in het midden dunner is dan aan de uiteinden van de schaats. Het Dowlerprincipe werd in Nederland in 1890 geïntroduceerd door de firma A.K. Hoekstra uit Warga ten behoeve van het schoonrijden.

NB. Het principe van een dergelijke schenkel is onlangs (ca.1995) gepresenteerd in de carveschaats. Hoewel de producent de carveschaats als een nieuwe vinding op de markt heeft gebracht, gaat het in feite om een principe dat al meer dan 125 jaar wordt toegepast. De introductie ervan bij het hardrijden, met name op de sprint, is wel nieuw.

 

Zie ook Francis Edward Dowler (Engeland)

Omschrijving

De Dowlerschaats is over het algemeen een geheel metalen schaats, maar de Dowlerschenkel kan ook onder een houten voetstapel zijn geplaatst. Door de binnenwaartse curve van het ijzer in de lengterichting kunnen buitenwaartse bogen gemakkelijker worden uitgevoerd.

Bron

Van Glis tot Klapschaats (Wiebe Blauw), 2001

Fotogalerij

Dowlerschaats
Dowlerschaats (foto en collectie Frits Locher 2016)

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina