Houten kluunschaats

Periode vanaf 1987
Plaats productie Friesland: Joure en Gelderland: Vorden
Regio’s / plaatsen Provincie Friesland, Provincie Gelderland, Joure, Vorden
Land Nederland

Oorsprong

De kluunschaats is een van oorsprong Zweedse vinding.
De Zweed Harald Almgren zou de uitvinder zijn. Hij sleutelde als gepensioneerd ingenieur jarenlang aan de ideale schaats voor natuurijs.  In 1985 reed hij met enkele andere Zweden er de Friese Elfstedentocht mee. Doordat de schaats losgekoppeld kan worden van de schoen, viel hij op bij de vele kluunplaatsen.

De firma Zandstra heeft het idee voor een kluunschaats van ir. Steinmetz uit Voorschoten verder ontwikkeld en nam in 1987 deze schaats, bekend on der de naam Click Noor op kleine schaats in productie.

Het houten model van Zandstra met de blauwe voetstapel, genaamd Click Noor 'Hout' is ontworpen door de heer Pompe en kwam in productie in 1991. De fa. Schilte in IJsselstein heeft 1500 paar gefreesd uit essenhout.

Martien Pater (Vorden) heeft in januari 2012 een houten kluunschaats het licht laten zien, de free-skate classic. Hij zit anno 2016 nog steeds in het assortiment van free-skate, het merk dat hij in juni 2012 heeft verkocht (zie www.free-skate.com).

Omschrijving

De houten kluunschaats bestaat uit stevige, warme schoenen en losse schaatsijzers met een houten voetstapel. De schoen en de schaats maak je met een langlaufbinding aan elkaar vast.

Bron

De heer Obbe Verwer van de firma Zandstra uit Joure wat betreft de Click Noor en de Click Noor 'Hout'.

De heer Martien Pater uit Vorden wat betreft de Free-skate.

Fotogalerij

Houten kluunschaats Free skate model Classic
Houten kluunschaats Free skate model Classic
Houten kluunschaats Free skate model Classic
Houten kluunschaats Free skate model Classic

Schaatsenmakers van dit model

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina