Kluunschaats

Periode vanaf 2000
Plaats productie In heel Nederland
Land Nederland

Oorsprong

Aanvankelijk was de komst van de Zweedse kluunschaats, eind jaren negentig van de 20e eeuw, niet meer dan een alternatief voor slechts enkele liefhebbers. Meervoudig Elfstedentochtrijder George Schweigmann importeerde de eerste schaatsen en toonde de grote voordelen voor gebruik op natuurijs.

Meer typen uit Zweden volgden, maar de vraag bleef marginaal. De Nederlandse schaatsproducenten zaten niet stil. Freeskate uit Vorden maakte het Zweedse model na en zorgde samen met Almgrens (later Lundhags) voor een introductie onder toerrijders en enkele marathonrijders.

De ijzers komen van diverse bedrijven waaronder de volgende Nederlandse: Freeskate, Zandstra, Raps, Maple, MenM, en Viking. Het aantal types is groot.

Omschrijving

Een van de markantste eigenschappen van de schaats is wel de pasvorm van de schoen en de lage positie bij het ijs. Juist dit laatste maakt het schaatsen van lange afstanden minder vermoeiend.

Een groot bijkomend voordeel van deze schaats is het gemakkelijk losklikken van de schoen van de ijzers: klunen wordt zo wel heel eenvoudig.

Fotogalerij

Zweedse kluunschaats
Zweedse kluunschaats

Schaatsenmakers van dit model

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina