Narrenschaats

Periode 1850 - 1900
Plaats productie Zaanstreek in Noord-Holland
Regio’s / plaatsen Regio Zaanstreek
Land Nederland

Oorsprong

De narrenschaats is een schaats met bellen. Waarschijnlijk heeft de narren- of arrenslede model gestaan voor dit model. Zowel het paard als de arrensleden zijn vaak voorzien van bellentuig. Tijdens de wintertentoonstelling in januari 1879 werd de Zaandijkse smid Delhaes bekroond voor zijn zelfgemaakte narrenschaatsen.

Omschrijving

De narrenschaats is een schaats met een onbedekte hals, waarbij de hals schuin omhoog steekt. Aan het einde van de hals zijn een of  meer belletjes bevestigd, die tijdens het schaatsen rinkelen. Waarschijnlijk is het een dure schaats geweest, die de status van welgestelde burgers moest verhogen.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Fotogalerij

Narrenschaats
Narrenschaats

Schaatsenmakers van dit model

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina