Prikschaats

Periode 1400 - 1500
Plaats productie Stedelijke gebieden in Zuid-Holland
Regio’s / plaatsen Provincie Zuid-Holland
Land Nederland

Oorsprong

Vermoedelijk is deze schaats ontstaan omdat men op de ROB-schaats met zijn brede glij-ijzer nog niet snel vooruitgleed en daarom voor aan de onderzijde van het ijzer een punt heeft gemaakt, die in het ijs geprikt kon worden om de afzet te versterken.

Omschrijving

De prikschaats is in twee varianten aangetroffen. In Den Haag is een exemplaar gevonden, waarbij aan het ijzer aan de voorzijde een puntje naar beneden steekt. Bij het Rotterdamse exemplaar zit de punt iets onder het uiteinde van het ijzer. Aan de achterzijde is het ijzer wel verticaal omgeslagen, maar niet nog een keer omgebogen over de voetplaat. Wel is er een gaatje in het opstaande deel aangebracht waardoor een spijkertje in het hout kan worden gedreven. Het houtje van de Haagse schaats is van populierenhout gemaakt.

Zowel op een miniatuur uit Gent van circa 1325 als op de beroemde prent uit 1498 van de val op het ijs van Lidwina van Schiedam zijn prikschaatsen afgebeeld.

De prikschaats is uiteraard ook opgenomen in de tijdlijn Modelontwikkeling van de schaats.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Fotogalerij

Prikschaats
Prikschaats

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina