Zwanenschaats

Periode circa 1850 - 1920
Plaats productie In heel Nederland zijn er veel zwanenschaatsen. Voor zover bekend zijn deze zwanenschaatsen afkomstig uit andere landen zoals Duitsland, Engeland en Amerika. Ook is een paar gevonden dat in Zweden is gemaakt.
Land Duitsland

Oorsprong

Al in ca.1850 werd een paar zwanenschaatsen gemaakt door Marsden Brothers uit Sheffield voor koningin Victoria van Engeland; als ook vier andere paren voor haar kinderen.

De meeste zwanen schaatsen die in Nederland voorkomen, zijn gemaakt door schaatsenmakers uit Remscheid en vaak tussen 1880 en 1920.

Omschrijving

De zwanenschaats is een schaats met een mooie vooruit stekende metalen voorkant in de vorm van een zwaan. Veel zwanenschaatsen hebben een houten voetstapel. Ook zijn er geheel metalen zwanenschaatsen zijn gemaakt.

Er komen schaatsen met dikke en slanke zwanen voor. De ogen en de veren van de zwaan zijn vaak prachtig gegraveerd. Er zijn ook Duitse schaatsen op pootjes met een kleine zwanenkop.

Bron

Boekje "De zwanenschaats", oktober 2006, E.Braakman

De Duitse schaatsen op pootjes met kleine een kleine zwanenkop:
Kouwe Drukte, december 2008, blz.5 en 6, F.Locher
Kouwe Drukte, mei 2009, blz.7 t/m 9, F.Locher

Fotogalerij

Zwanenschaats
Zwanenschaats (foto en collectie Frits Locher 2016)

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina