Elfstedentocht 1963

Enquête J.Botman

Naam: J. Botman
Woonplaats: Bovenkarspel
Leeftijd: 11 oktober 1925
Beroep: metselaar
Starttijd: 6.30 uur
Finish: 21.45 uur
Rijtijd: 15.15 uur

Metselaar Jan Botman was net als zijn vriend Cees Bakker uitstekend voorbereid. Hij had in 1956 ook de Elfstedentocht uitgereden en was lid van de Westfriese toerclub, waarmee hij deelnam aan monstertochten, waarbij 's nachts ook gereden werd. Hij was dus wel wat gewend. Jan schaatste op hoge Viking noren omstreeks één uur kwam hij met Bakker en Bolsward en vijf uur later in Barthlehiem. Hij had onderweg nergens problemen mee. Zijn uitdaging om aan de Elfstedentocht mee te doen omschreef hij als volgt: Normale tourtochten zijn er dertien in een dozijn. Deze is door zijn afstand spectaculair.'

Hij schreef het vervolg op het verhaal van Cees Bakker (zie ook daar):
Ik meen dat het Witmarsum was waar ons chocolademelk werd aangeboden door de burgerij.

Geweldige geste, wat je een lading moed geeft. Na Franeker werd het opvallend eenzaam. We hadden helemaal niet het idee van een Elfstedentocht met duizenden deelnemers als je helemaal niemand ziet. In een andere plaats stond het leger met snert en aangezien de militairen verstek lieten gaan, wisten we een paar bekers snert los te peuteren. Zelf hadden we kaas, suiker en dextro voedingstabletten.

De 20 kilometer voor Bartlehiem waren zeer slecht, maar de chocolademelkltent van de Frico wisten we als een visioen voor ons. Het was onder tussen donker geworden maar het ijs naar Dokkum was goed. Ruim door de wind die er recht op stond. Terug naar Bartlehiem hebben wij nog vier rijders achter een brommer gezien die zoo een lift naar Dokkum namen.

Het is met geen pen te beschrijven hoe min wij dat vinden. Wij persoonlijk hadden liever ons handen afgehakt. Na Bartlehiem werd het werkelijk wel heel beroerd. Vrijwel elke meter naar de finish door de hoge sneeuw.

Maar de lichten van Leeuwarden lokten en eindelijk de verlokkende finish waar wij als 13e en 14e rijders aankwamen. en we kunnen wel zeggen dat wij dankzij de bevolking van Friesland zijn aan gekomen. Geweldig zoveel medeleven, van vroeg tot laat, door jong en oud en we hopen een volgende keer weer van de partij te zijn.

Ik kan wel zeggen dat onze lichamelijke conditie nog vrij goed was, want om elf uur reden we alweer in de auto naar huis met Cees Bakker aan het stuur. Merkwaardig is nog dat van de zes man die in de auto zaten er vier hem hebben uitgereden.

Wij vinden het fijn dat u speciaal aandacht aan de toerrijders besteed. Wij streven naar volledig amateurisme en het wedstrijdelement in de sport zit ons somz zwaar op de maag.

Groeten C. Bakker en J. Botman.

Bovenkant van de pagina