Elfstedentocht 1963

Enquête E.Hoekstra

Naam: E. Hoekstra
Woonplaats: Marsstraat 12, Amsterdam Noord
Leeftijd: 22
Beroep: afschrijver in de scheepsbouw
Starttijd: 6.30 uur
Finish: 21.30 uur
Rijtijd: 15 uur

In het weekeinde voor de Elfstedentocht schaatste Hoekstra twee tochten van vijftig kilometer. Hij was lid van de Nederlandsche Vereniging ter Bevordering van het Hardrijden op de Schaats( NVBHS) en van de wielervereniging De Gazelle. De Amsterdammer was dus een getrainde sportman. Hij schaatste op hoge noren en kwam om half twee in Bolsward. Vijf uur later passeerde hij Bartlehiem. Ik kreeg last van een prikkend oog en het zicht verminderde, maar de bevriezing werd voorkomen toen hij een zonnebril opzette. Last van inzinkingen had hij niet. Grappig vond hij het wel dat al zijn familieleden en vrienden dezelfde vraag stelden toen hij weer thuis kwam: 'Hoe ver ben je gekomen?' Niemand was er vanuit gegaan dat hij bij de 69 kanjers zat die Leeuwarden haalden. Hij had ook niet geaarzeld om naar Leeuwarden te gaan toen de berichten over de kwaliteit van het ijs en de weersvoorspelling steeds slechter werden. "Ik had altijd al mee willen doen aan een Elfstedentocht en dan valt het niet mee om thuis te blijven als het een zware tocht wordt,'vond hij.

Zijn belevenissen vatte hij als volgt samen:
Ja, de sfeer rondom zo’n elfstedentocht is heel anders. Iedereen zie je dan de avond van te vorenl. Nog even een paar kleine dingetjes regelen, zoals bijvoobeeld een zonnebril of vet.

Ook onderweg waren de mensen bijzonder hartelijk. Overal werd je wel wat toegestopt. Vooral op het laatste deel van het traject van Franeker naar Bartlehiem.

In Bartlehiem heb ik even gerust. Toen werd er gevraagd of ik soms een stukje kaas moest. Nou als ik alles op had moeten eten had ik er wel een week van kunnen eten. Het laatste stuk konden we niet meer schaatsen en zijn toen maat gaan lopen. Ook de mensen waar ik in huis was, waren bijzonder goed voor me.

Toch is het voor mij een belevenis geweest deze tocht te hebben gemaakt. Het is te hopen dat er maar weer gauw een Elfstedentocht komt maar dan met beter ijs. Het behaalde Elfstedenkruis heeft voor mij grote waarde.

Bovenkant van de pagina