Elfstedentocht 1963

Enquête H.Kok

Naam: Harry Kok
Woonplaats: Tweede Rozenstraat 20, Lutjebroek
Leeftijd: 19
Beroep: Tuinder
Starttijd: 6.30 uur
Finish: 22.40 uur
Rijtijd: 16.10 uur

Harry Kok was pas negentien jaar en veel had hij aan voorbereiding niet gedaan. Hij had precies één tocht van 75 kilometer gereden. Erfvaring met de Elfstedentocht had hij natuurlijk nog niet, omdat hij nog zo jong was.

Om half zeven 's ochtends verliet hij garage De Boer met zijn noren om zijn nek en om 13.15 uur was hij in Bolsward. Bartlehiem passeerde hij om 18.45 uur en op de terugweg om 20.45 uur. Tijdens de hele tocht had hij het maar een kwartiertje echt moeilijk. Hij liep ook geen lichamelijk letsel op.

In Lutjebroek was men vol van zijn prestatie. Hij werd door de plaatselijke ijsclub en de inwoners gehuldigd.
Zijn motivatie?
'Ik wilde het ook eens proberen, maar had pas 's avonds te voren afgesproken om mee te doen!' meldde hij.

Zijn eigen ervaringen waren als volgt:
De tocht was zwaar maar door medeleven van de bevolking verliep de tocht toch prettig. Had ik het vooruit geweten dat het zo had gegaan dan had ik in de wedstrijd gegaan, omdat ik nu de eerste tijd steeds maar moest passeren om voor uit te komen en later werden de banen slechter om te berijden, waar de wedstrijdrijders geen of niet zoveel last van hadden.
Volgende keer ga ik meteen in de wedstrijd en hoop dat ik dan iets meer voorbereiding heb dan nu om tot een nog betere prestatie te komen.
Uit mijn gemeente deden er vijf mee waar van twee in de wedstrijd en drie in de tocht.
De wedstrijdrijders kwamen als 16 (Jan Slagter - red) en 52 (Piet Oud - red) aan. En de toerrijders kwamen ook alle drie binnen.

P.S. Ik heb de hele tocht alleen gereden, maar bij Bartlehiem moesten wij in groepjes verder rijden.

Bovenkant van de pagina