Elfstedentocht 1963

Enquête A.Kunst

Naam: Arie Kunst
Woonplaats: 1e Rozenstraat 29, Lutjebroek (NH)
Leeftijd: 25
Beroep: belasting ambtenaar
Starttijd: 6 uur
Finish:20.30 uur
Rijtijd: 14.30 uur

Arie Kunst deed aan conditietraining en schaatste heel wat toertochten. Zijn training was helemaal op de Elfstedentocht afgestemd. Hij was voetballer en debuteerde als Elfstedenrijder. Hij schaatste op hoge noren en kwam om 12 uur in Bolsward, waarna hij om ongeveer vijf uur voor het eerst Barthlehiem passeerde. Lichamelijke problemen kende hij helemaal niet na de marteltocht. Arie was direct hersteld. Hij had ook geen zware inzinkingen. Na afloop werd hij door de plaatselijke ijsclub van Lutjebroek gehuldigd en kreeg hij van de sportraad in zijn dorp het Elfstedenboek van Piet Maaskant.

Hij schreef over zijn belevenissen:
U zult zich natuurlijk afvragen van waar die naam Kunst. Dit zit nl. zo. We waren met een groepje naar Leeuwarden getogen waaronder ook de Heer P. Oud. Waartoe u dit schrijven heeft gericht. P. Oud is lid van de elfsteden ereniging (waar ik intussen ook mee bezig ben) dus die had voorrang met starten. Maar later op de dag veranderde zijn gedachten en schreef zich in voor de wedstrijd, controle hierop is dat de heer P. Oud reed onder no. 203 en als no. 52 eindigde. Toen ben ik op zijn kaart gestart; en natuurlijk onder zijn naam geëindigd. Een en ander wil ik met het elfstedenbestuur in orde maken.

Bijzonderheden over deze tocht! Zeer slecht ijs, de bevolking leefde reusachtig mee. Bij Franeker stond ik in tweestrijd: door gaan of afstappen. Blij te zijn doorgereden. Volgende keer ondanks slechte omstandigheden toch mee rijden.


Arie Kunst is begin 2017 79 jaar en schaatst nog twee maal per week op de schaatsbaan De Westfries in Hoorn. Zie ook deze link.

Bovenkant van de pagina