Elfstedentocht 1963

Enquête K.Makkinje

Naam: K. Makkinje
Woonplaats: Alblasstraat 31, Amsterdam (Z)
Leeftijd: 23
Beroep: Kantoorbediende
Start: 7 uur
Finish: 21.30 uur
Rijtijd: 14.30 uur

K. Makkinje was 23 jaar en kantoorbediende toen hij als debutant het Elfstedenijs opstapte. Hij was lid van de NVBHS en had in de voorbereiding de Callantsoogtocht van 90 kilometer gereden. De Amsterdammer reed op noren en arriveerde om 19.30 uur in Barthlehiem. Hij schaatste de 200 kilometer probleemloos uit. Makkinje trainde al sinds 1956. Hij wilde toen ook mee doen, maar was te jong. Hij vond de weersvoorspelling een beetje overdreven, maar vond achteraf ook dat hij daar flink mis mee zat. Het maakte allemaal niet uit. Zware inzinkingen had hij tijdens de tocht niet en kwam als vijftiende tochtrijder over de eindstreep op de Grote Wielen.

Zijn verhaal luidde als volgt:
 In de eerste plaats wil ik de hartelijkheid van de Friese bevolking memoreren die zelfs 's avonds laat toen er nog slechts een enkele tochtrijder langs kwam, nog altijd klaarstond in ieder dorp en op iedere brug met eten en warm drinken. Vooral denk ik  in dit verband aan het café in Oudkerk, waar ’s avonds geen enkele rijder langs mocht voordat hij koffie had gedronken. Alles natuurlijk gratis. Verder heeft me zeer aangenaam getroffen de goede verstandhouding tussen Friezen en 'Hollanders'. Met nog een 'Hollander' reden we vlak voor Bartlehiem een groepje Friezen achterop die in hun eigen landstaal voor ons totaal onverstaanbaar waren. Zodra ze echter bemerkten dat wij niet uit Friesland kwamen schakelden ze over op de nederlandse taal wat ik zeer gewaardeerd heb.

Ook de kameraadsch was zeer goed. Toen één uit ons groepje een kop koud water wilde drinken, werd deze hem direct uit handen geslagen. De meeste rijders waren echt nog niet versuft en was er eenstje al slecht aan toe dan letten de anderen dus wel goed op hem.

Als laatste wil ik nog een eresaluut brengen aan de Friese meisjes die bij iedere 'kluum' of klauterplaat klaar stonden om je een handje te helpen. Een zachte steunende vrouwenhand gaf je nu net dat beetje extra dat je gemist zou hebben indien mannen dit werk verricht hadden.

Bovenkant van de pagina