Elfstedentocht 1963

Enquête J.Reen

Naam: Jacon Reen
Woonplaats: Sneek
Leeftijd: 25
Beroep: Schilder
Starttijd: 5.45 uur
Finish: 21.15 uur
Rijtijd: 15.30 uur

Jacob Reen was 25 jaar en schilder van zijn vak. Het was zijn tweede tocht. In 1956 had hij hem ook uitgereden. Als voorbereiding op de Elfstedentocht reed hij diverse toertochten en ging hij elk avond naar de ijsbaan. Hij was lid van de voetbalvereniging Sneek, waar hij ook regelmatig trainde, en ging in de eerste groep van start. Jacob schaatste op Viking noren en kwam om half één in Bolsward aan. Vijf uur en drie kwartier later was hij in Barthlehiem, waar hij om 20.00 uur weer terugkeerde. Onderweg kende geen enkele inzinking en problemen met blessures had hij ook niet. In 1956 had de Elfstedentocht zo fantastisch gevonden dat ze 'mij nu onmogelijk thuis konden houden.'

Hij schreef aan George Schweigmann:
Een wedstrijdrijder die met ons over het Slotermeer reed vroeg midden op het meer toen we even stopten, om zijn nummer van de rug te halen.  Het staat zo zot als wedstrijdrijder midden tussen een groepje tochtrijders te rijden en  opmerkingen te horen als 'Kunst net hurder' en 'Dou kunst noch best winne, 't is noch 'n hiel ein.' enz.

Na IJlst, toen het licht werd lagen er allerhande soorten kldeingstukken, zoals zakdoeken, handschoenen, mutsen  enz. op het ijs. Het leek wel 'zakdoekje leggen'. Merkwaardig genoeg lag er na Woudsend bijna niets meer aan verloren voorwerpen op het ijs.

De meelevende bevolking langs de route, vooral na Franeker, heeft een enorme morele steun gegeven. Ik kan me best voorstellen dat Paping niet meer ingehaald is. Het publiek heeft hem mijns inziens enorm gesteund. Moreel althans.

Vanaf Dokkum heeft een motorrijder voor ons gereden, waardoor wij een zee van licht hadden en steeds tijdig de sneeuwbanken zagen. Tot Barthlehiem heeft deze motorrijder ons begeleid. De aanomst bij de Grote Wielen was ook fantastisch in tegenstelling tot de sfeer bij de Beurs. Sfeerloos, wat een verschil met de gezelligheid in 1956 bij De Groene Weide.

 

 

Bovenkant van de pagina