Elfstedentocht 1963

Enquête H.Schoemaker

Naam: H. Schoemaker
Woonplaats: Kijkduinlaan 4 Huidduinen_ Den Helder
Leeftijd: 50
Beroep: Rijksambtenaar
Starttijd: 7.30 uur
Finish: 22.35 uur
Rijtijd: 15.05 uur

H. Schoemaker uit Den Helder was de oudste rijder die de tocht in 1963 volbracht. Hij was al vijftig jaar en rijksmabtneaar. In 1941 en 1942 had hij ook aan de Elfstedentocht meegedaan. Toen woonde hij nog in Akersloot. Schoemaker startte in die jaren in de wedstrijd en eindigde als 26ste en 410de. In 1963 schaatste hij op speciale tochtschaatsen. Omstreeks half acht 's avonds passeerde hij Barthlehiem voor de eerste keer. Hij toen al wat last van bevroren ogen, hoewel het niet ernstig was. Een week na de tocht deed hij alweer aan wedstrijden mee.

Zijn relaas luidde:
Gaarne betuig ik mijn erkentelijkheid jegens de Leeuwarderburgers. Ik heb in 1941 en 1963 in mijn tehuizen waar ik heb overnacht en gegeten steeds een hartelijkheid onder vonden welke ik niet zo in enkele woorden kan weergeven.  Van enige vergoeding welke toch normaal gerekend had moeten plaats vinden, wilde men niet horen. Ook tijdens de tocht waren er in diverse dorpen en bij boerderijen verschillende dranken te verkrijgen welke men gratis verstrekte en blijkbaar spontaan door bewoners beschikbaar waren gesteld.

Ondanks de zeer slechte omstandigheden waaronder gereden moest worden, had ik deze tocht niet graag gemist. Men kon die dag de sfeer proeven, die de elfstedentocht telkenmale opnieuw een unieke gebeurtenis maakt. M.i.z. is dit grotendeels het gevolg van het feit dat vele Friezen vinden dat het hun elfstedentocht is en zij willen daar ook wel het een en ander voor doen. Hopend dat u met uw woorden de dank van uw Hollanders over wilt brengen.

 

Bovenkant van de pagina