Elfstedentocht 1963

Enquête M.Sjoerdsma

Naam: Meindert Sjoerdsma
Woonplaats: Hermancosterstraat 18
Leeftijd: 25
Beroep: zwakstroomtechnicus
Starttijd: 6 uur
Finish: 21.30 uur
Rijtijd: 15.30 uur

Meindert Sjoerdsma was 25 jaar toen hij aan zijn tweede Elfstedentocht begon. In '56 had hij ook een kruisje gehaald. Hij was zwakstroomtechnicus en had zich via diverse tochten voorbereid. In totaal had hij zo'n 300 kilometer geschaatst. Als er geen ijs was voetbalde hij bij de Leeuwarder vereniging De Zwaluwen. Hij schaatste op hoge noren en was tussen elf en twaalf uur bij Bolsward en om half zes passeerde hij Barthlehiem voor de eerste keer. Tijdens de tocht kreeg hij last van sneeuwblindheid doordat hij geen bril droeg. Om vijf uur 's middags begon het en pas de volgende dag was het verdwenen. Hij was zondags weer helemaal hersteld van de inspanningen. Tijdens de tocht had hij geen enkele inzinking. Hij werd door familie en vrienden met veel enthousiasme ontvangen in de Beurs en thuis stond de telefoon niet stil. De berichten over de zware omstandigheden hadden hem niet afgeschrikt, 'want ik had er voor getraind en als de Elfstedentocht komt doe je natuurlijk mee. Ondanks weer of wind.'

Ook de tochten van 1985, 1986 en 1997 volbracht hij, zodat Meindert in bezit is van vijf kruisjes.

Zijn verhaal luidde:
De sportiviteit onder de deelnemers is altijd in orde. Ze helpen elkaar waar het maar mogelijk is. De hulpvaardigheid van het publiek is altijd het grote geweest in een Elfstedentocht.

De mensen in Oudkerk stonden in weer en wind om de deelnemers te helpen. We kregen koffie en koek. Er stond een dame naast me die me de koffie liet drinken, want ik kon het kopje niet eens meer zien.

In Bolsward werd er zelfs een stoel naast me op het ijs gezet, want ik moest mijn schaatsen wat stijver onder binden.

Bovenkant van de pagina