Elfstedentocht 1963

Enquête M.de Wagt

Naam: Meine de Wagt
Woonplaats: Dijkstraat 43 Bolsward
Leeftijd: 33
Beroep: winkelier
Starttijd: 6 uur
Finish: 22.30 uur
Rijtijd: 16.30 uur

Meine de Wagt liet zijn winkel in Bolsward voor wat het was deze 18de februari. De Elfstedentocht was even belangrijker dan zijn klanten. In de aanloop naar de Elfstedentocht schaatste hij de Zesgemeententocht en de Henneradeeltocht. Hij ging voor zijn tweede kruisje, want in 1956 had hij de tocht ook uitgereden. Meine was 33 jaar toen hij aan de zwaarste klus van zijn leven begon. Hij schaatste op Viking noren en breikte om 12.15 uur zijn woonplaats, maar pas om 20.10 uur passeerde hij Barthlehiem voor de tweede keer. Tussen Sloten en Stavoren had hij het even moeilijk, maar voor de rest viel het best mee. Hij had ook geen lichamelijke problemen en de volgende ochtend om zeven uur was hij gewoon weer bezig om zijn winkel te openen.

De reacties waren enorm. Hij kreeg een uitnodiging van het college van B. en W. van Bolsward voor een huldiging op het geementehuis. Die zou hij overigens pas zo'n veertig jaar later krijgen in gezelschap van Jan Kooistra uit Hichtum, die als 53ste in de wedstrijd eindigde en in '63 ook in Bolsward woonde.

Meine de Wagt kon het niet hard genoeg vriezen 'om toch maar de Elfstedentocdht te kunnen rijden. Ik denk dat het Elfstedenkoorts is,'liet hij George Schweigmann weten.

Zijn verhaal kort na de tocht luidde:
Na de kleine inzinking, helemaal niet meer vermoeid geweest. Fantastische hulp van toeschouwers politie, EHBO en vereniging 11 steden. Een ervaring die ik in 1956 ook al op deed. Al is de toch nog zo zwaar: rijdt alleen. Want je bent allemaal familie van elkaar waar je niet aan gebonden bent. De oversteekplaatsen (klunen) waren prachtig voor elkaar.

Afstempelen op het ijs (bij geen andere tocht gebruikelijk). De rood getekende lijn op de kaart betekent, geheel alleen rijden zonder enig gezelschap. De blauwe is gereden (gelopen) in gezelschap van wedstrijdrijders of toerrijders. Kaart retour svp

 (Meine had een kaart met de route bij zijn enqueteformulier ingeleverd, waarop hij had aangegeven waar hij in groep en waar hij alleen had geschaatst. Deze kaart is verloren gegaan - red).

 

Bovenkant van de pagina