Elfstedentocht 1963

Enquête J.Wartena

Naam: Joop Wartena
Woonplaats: Bird 52 GRouw
Leeftijd: 17-2-‘41 - 21 jaar
Beroep: veehouder
Starttijd: 6.10 uur
Finish: 22.13 uur
Rijtijd: 16.03 uur

Joop Wartena reed met zijn broer Roel, die ook de finish haalde. Zij waren veehouders. In de aanloop naar de Elfstedentocht schaatste Joop (21) de Zesgemeententocht. De tocht van '63 was zijn eerste. Hij reed op Friese schaatsen en kwam omstreeks half één in Bolsward aan. Om 17.30 uur schaatste hij onder het beroemde bruggetje van Barthlehiem door. Lichamelijke problemen had hij de hele dag niet en zaterdagochtend ging hij, zoals altijd, weer vroeg aan het werk. Dat hij aan de start verscheen kwam doordat een oudere broer en zuster al een kruisje in voorgaande tochten hadden gehaald. 'Ik kon niet achterblijven,' zei Joop.

Hij beschreef zijn belevenissen als volgt:
Op de kop van de Grote Wielen aangekomen was het nog 600 meter zeer goed ijs. In de Grote Wielen aangekomen werden we met gejuich ontvangen.

Men vroeg of er nog meer aan kwamen. Ons antwoord was 'ja', want het was immers nog geen twaalf uur. Het was toen nog geen 10 uur. Toen wij de schaatsen onder weg gebonden hadden en niets bevroren hadden zijn we in de bus naar de Beurs gegaan. Waar we onze kaarten lieten afstempelen voor de laatste maal:  22.13 uur

Dit zijn tijden die men nooit in zijn leven zal vergeten wat een heerlijk bord snert. Ging het huiswaarts.

Van de Beurs naar de van Harinxmabrug lopen, niet veel zin. We vroegen aan een wachtmeester van de marchaussee of die ons even met zijn VW busje naar de brug wilde brengen. Maar deze weigerde. Dus toen maar lopen. Voor de overweg kregen we een lift.

We hadden de auto in de sneeuw gereden, want we hadden zo gedacht: ’s Avonds zijn we tocht met zijn zessen en drukken hem wel weer op de weg. Maar nu waren we met zijn tweeën. Onmogelijk de auto op de weg te krijgen. De eerste die we vroegen te helpen wilde niet.

Tenslotte een jongen van 12 à 14 jaar, die wilde wel helpen. We zetten deze jongen in de auto en wij duwden. Mijn laatste klein geld ging in handen van deze jongen over. Dol gelukkig ging hij richting Leeuwarden en wij naar huis. Tegen half één waren we thuis. Eén uur lag ik in bed. De volgende dag was het weer normaal met werken.

Want een dag, voor een vader van 60 jaar, een hele dag werken. Dat melken en voeren van meer dan 80 stuks vee is mooi genoeg. Dit was voor mijn vader ook net zo zwaar als voor ons de Elfstedentocht.

Onze voorbereiding voor de tocht zijn de vele tochten rond Grouw en Eernewoude, Veenhoop tot ver achter Drachten.

Weer of geen weer iedere middag van één tot vijf uur. Op de schaats over tochten, meren en kanalen. Ze hebben ons wel eens voor gek verklaard wanneer we in sneeuwjachten toch onze rondjes in de buurt gingen rijden.

Maar na de volbrenging van de tocht is dit wel heel erg veranderd. Wenst u meer inlichtingen, komt u dan maar eens langs te praten of schrijven of bellen.

( zie ook verslag Roel Wartena).

Bovenkant van de pagina