Elfstedentocht 1963

Enquête P.te Wechel

Naam: P. te Wechel
Woonplaats: Mesdaglaan 62, Arnhem
Leeftijd: 22
Beroep: Sportleider in een kamp voor sociale jeugdzorg
Starttijd: 7.10 uur
Finish: 21.20 uur
Rijtijd: 14.10 uur

P. te Wechel was nog net geen 23 jaar toen hij aan zijn eerste Elfstedentocht begon. Hij was sportleider in een kamp voor sociale jeugdzorg en goed voorbereid. In october 1962 was hij begonnen met speciale conditietrainingen en deze had hij stelselmatig opgevoerd. Dat kwam hem goed van pas, want tijdens de tocht had nergens problemen. Hij reed op lage Viking noren en kwam om 13.45 uur in Bolsward aan, waarna hij om 18.30 uur in Barthlehiem verscheen, waar hij precies een uur later weer terug was.. Hij schaatste de hele dag met een zonnebril op, waardoor hij geen last kreeg van sneeuwblindheid. Toen hij zaterdag thuis kwam werd hij met zeer veel enthousiasme ontvangen. Een dag later hield hij alweer een bosloopje en maandag stond hij weer op de schaats.

Hij vertelde over zijn belevenissen:
Achteraf gezien vond ik de Elfstedentocht één bijzonder prettige ervaring. De ontvangst in Leeuwarden was overweldigend, de mensen waarbij ik ingekwartierd was - de familie S. Kracht - beschouwden mij als hun zoon. De tocht zelf was wel zwaar, maar toch ook een machtig evenement. Naar mate de dag verstreek en Leeuwarden naderbij kwam, werden de mensen steeds enthousiaster. Van Dokkum naar Barthlehiem kwam ik door het dorp Birdaard. Ik ging er met lege handen in en kwam er beladen met gepelde sinaasappels stukken kaas etc uit.

Dat kwam mooi van pas want m’n proviand was op. ’s Avonds om ca. half elf was ik weer bij de fam. Kracht in de Vinkstraat. Deze hadden zich al ongerust gemaakt over het feit dat ik zolang weg bleef. 'Ik kon er ook niets aandoen,' was mijn excuus, 'Dat laatste stuk was helemaal dicht gesneeuwd en daar is veel tijd in gaan zitten, want we moesten hele stukken lopen.'

Van enthousiasme stond het huis bijna op z’n kop. Doch alles bi jelkaar: een machtig evenement. En bij de volgende elfstedentocht ben ik in ieder geval van de partij!

 

Bovenkant van de pagina