Elfstedentocht 1963

Enquête P.Zijlstra

Naam: Pier Zijlstra
Woonplaats: Cappelle E244a, Rinsumageest (Fr)
Leeftijd: 21
Beroep: leerling Chr. Kweekschool Dokkum
Starttijd: 6 uur
Finish: 22.20 uur
Rijtijd: 16.20 uur

Pier Zijlstra zat op de kweekschool in Dokkum. Hij reed in enkele toertochten mee en trainde voor het schaatsenrijden. Hij was lid van gymnastiekvereniging Kwiek in Murmerwoude. Pier startte in zijn eerste Elfstedentocht en reed op Ving noren. Omstreeks half drie was hij in Harlingen en om zeven uur in Barthlehiem. Lichamelijke problemen maakte hij niet mee en van zware inzinkingen had hij ook geen last. Toen hij na lang ploeteren van Barthlehiem bij café Woudstra in Oudkerk kwam stonden daar tot zijn verrassing zijn ouders. Ze dronken samen een kop koffie, waarna Pier nog even drie kilometer door een halve meter sneeuw naar de finish baggerde. Zijn vader was apetrots op hem.

Zijn belevenissen beschreef hij als volgt aan George Schweigmann:
Ja, een hele leuke ervaring was wel dat men mij onderweg overal voor een dame aanzag. Vooral in Dokkum ’s avonds ging een applaus op. Ik heb toen de mensen van de controlepost maar het tegendeel getoond door mijn muts eventjes af te doen om de verbaasde mensen te overtuigen.

Zelfs bij de finish ’s avonds meende men, toen mijn pas verworven vriend Sjoerd Kamp en ik naast elkaar over de finish schoven, dat dit het eerste stelletje was dat binnen kwam.

Verder werd er onderweg voor die enkelingen, die nog schaatsten, fantastisch gezorgd. Deze hulde komt ook de groep Birdaardes toe, die ons vol propten met sinaasappelschijfjes. Dat de banen zo slecht waren kon niemand wat aan doen. Het stoof immers direct toch weer vol met sneeuw.

Verder bedank ik nog de mensen die ons onderweg geheel gratis over de afzettingen hebben heen geholpen. Ook die mensen zijn beslist voor het slagen van een tocht een pluimpje waard. Als laatste nog: Ik hoop de komende winters nog meer Elfstedenkruisjes in de wacht te mogen slepen.

* Daar moest hij wel lang op wachten, maar in 1985, 1986 en 1997 was hij er weer bij, zodat zijn totaal aan Elfstedenkruisjes nu op vier staat.

Bovenkant van de pagina