Aukje

Plaats Sneek, Nederland
Kunstenaar Evert van Hemert (1954 - 2022)
Datum onthulling 31-7-2007

Beschrijving

Beschrijving: Op een hoge taps toe lopende corten stalen sokkel een beeld van een mollige schaatsende vrouw.

Achtergrond informatie: Van Hemert maakte in 2002 als onderdeel van zijn Famkes route in Kolderwolde het beeld 'De Reedrydster'. 'Aanleiding voor dit beeld dateert van de laatste Elfstedentocht in 1997: de mensen uit Kolderwolde werden gevraagd om de eerste schaatsers bij te lichten. Zo ook onze lieftallige Aukje die in nachtpon en op toffels op het ijs stond.' Het vormde de aanleiding voor de 11 steden Aukjes.

'Op zekere leeftijd rijst bij kunstenaars de vraag: wat te doen met hun nalatenschap? Een  museum op eigen naam is natuurlijk het hoogst haalbare, maar de realiteit gebiedt meestal anders en wat is er niet bevredigender dan te schenken met de warme hand.
De kunstenaar doneert de 11 bronzen alsmede de metershoge corten stalen sokkels aan de 11 steden ook uit enige recalcitrantie omdat de gemeenteraad van Gaasterlân- Sleat op zeker moment niet van zins was om aan haar financiële verplichtingen ten aanzien van de beeldenroute de "Famkes van Kolderwolde" te voldoen. De alsnog verkregen gelden maken deze "bronzen" tocht nu mogelijk.

Waarom  vrouwen?  Rondingen zijn nu eenmaal lekkerder kleien dan gespierde torso’s en laten we eerlijk zijn: de aandacht van de tocht op de schaats gaat altijd naar de winnaar en niet naar de winnares. Dames worden bij dezen nu op een voetstuk gezet.
De Aukjes (vernoemd naar kunstenaars grootse buurvrouw) hebben allen ongeveer het zelfde postuur, maar een eigen uitstraling.

Alle beelden staan aan de Elfstedenroute daar waar de weg het water kruist.
Het laatste beeld is in december 2007 geplaatst aan de finish aan de Bonkevaart in Leeuwarden.'2

 

Achtergrond van verplaatsing: 'Ereplaats voor Sneker (Elfsteden) Aukje"

SNEEK – Het Elfstedenbeeldje Aukje, gemaakt door kunstenaar Evert van Hemert uit Kolderwolde, is verhuisd. Van haar vrijwel onzichtbare standplaats aan de Zwette, de open plek bij de brug halverwege de weg naar Scharnegoutum, naar de mooiste plek die zij zich maar kan wensen, namelijk op de kop van de passantensteiger aan de Prins Hendrikkade, zeg maar het Kattengrit.

Het was de kunstenaar al tijden een doorn in het oog dat zijn Elfsteden Aukje, een beeldje dat hij in alle Friese elf steden heeft laten plaatsen, zo’n onzichtbare standplaats had in Sneek. De gemeente Súdwest-Fryslân die er tenslotte prat op gaat zes van de elf Friese elf steden op haar grondgebied te hebben, is bezweken voor de steekhoudende argumenten van de kunstenaar en dus werd maandagmorgen door Cnossen Infrastructuur het beeldje verplaatst van het Zwettebos naar haar nieuwe standplaats.

En dat is een fantastische stek. Eén bedenking: ze staat nu vastgemaakt op dikke steigerplanken aan de kop van de passantensteiger. In hoeverre zal die nieuw standplaats hufterproof blijken te zijn? Daarnaast is zij vanaf de weg door de bomen op het kattengrit slecht zichtbaar. Maar vanaf het water staat zij  als een baken voor de watersporters en wie weet ooit nog eens de elfstedenschaatsers. Welkom Aukje aan de rand van de Sneker grachtengordel.'3

Locatie

Eerste locatie: Aan de Loaiingeaster Feart tussen Zwette (oostoever) en Leeuwarderweg (tot 8 oktober 2012)

Huidige locatie: (vanaf 8 oktober 2012) op de kop van de passantensteiger aan de Prins Hendrikkade aan de Stadsgracht

Precieze locatie via Google maps: Schaatsbeelden in de openbare ruimte

Het eerste beeld 'De Reedrydster' in Kolderwolde staat wel aan de Elfstedenroute en is model voor de andere Aukjes, maar is geen onderdeel van deze 11-stedenserie.

 1. Sneek
 2. IJlst
 3. Sloten
 4. Stavoren
 5. Hindeloopen
 6. Workum
 7. Bolsward
 8. Harlingen
 9. Franeker
 10. Dokkum (Raard)
 11. Leeuwarden

Met deze beelden als onderwerp, is er binnen Geocaching een virtual cache gemaakt

Alle schaatskunst in de openbare ruimte gerelateerd aan de Elfstedentocht is hier te vinden

GPS: 53.03425, 5.66391

Fotogalerij

Aukje - Sneek - Evert van Hemert
Foto: C. van Staaveren (17-02-2019)
Aukje - Sneek - Evert van Hemert
Foto: C. van Staaveren (17-02-2019)
Aukje - Sneek - Evert van Hemert
Foto: C. van Staaveren (17-02-2019)
Aukje - Sneek - Evert van Hemert
Foto: C. van Staaveren (17-02-2019)
Aukje - Sneek - Evert van Hemert
Foto: C. van Staaveren (17-02-2019)
Aukje - Sneek - Evert van Hemert
Foto: C. van Staaveren (17-02-2019)

Sneek

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina