Borstbeeld Maria Isakova

Plaats Kirov, Rusland
Kunstenaar Lyudmila Ledentsova
Datum onthulling 28-9-2018

Beschrijving

Beschrijving:  Borstbeeld van Maria Isakova, met 3 medailles en een krans waarop Wereldkampioen schaatsen in het Russisch, op een witte ronde sokkel.

Plaquette aan voorkant: Мария Исакова, Заслуженный мастер спорта СССР, ....

(Maria Isakova, Geëerd Meester van de Sport, niet leesbaar wellicht: drievoudig wereldkampioen in klassieke all-round, .......)

Plaquette aan achterkant: niet leesbaar wellicht wie bijgedragen heeft aan realisatie van het beeld.

Achtergrond informatie: 

De onthulling van het beeld markeert het 100e geboortejaar van Maria Isakova.

De Initiatiefnemer voor het beeld was de Schaats Federatie van de Kirov-regio. De gouverneur van de regio Kirov Igor Vasilyev, het hoofd van de regionale wetgevende vergadering Vladimir Bykov, Het hoofd van de doema van Kirov Elena Kovaleva, het hoofd van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Rusland voor de regio Kirov, het hoofd van de regionale organisatie van de Dynamo Club Konstantin Selyanin waren aanwezig bij de plechtige ceremonie.3

Eregasten: de dochter van Maria Isakova - Polina Isakova, de vice-president van de Dynamo Society - Alexander Elizarov, de bronzen medaillewinnaar van de Olympische Spelen in Turijn - Svetlana Vysokova, een lid van het uitvoerend comité van de Unie van schaatsen Rusland en voorzitter van het technisch comité voor schaatsen van de internationale schaatsbond - Alexander Kibalko.2

'Ik ben er trots op dat de herinnering aan deze geweldige vrouw vereeuwigd is haar geboorteland Vyatka (provincie)", zei Vladimir Bykov. - Het verhaal van haar overwinningen begon hier, in het Dynamo-stadion. Zo'n persoon, zo'n verhaal zou een prachtig voorbeeld moeten zijn voor jongere schaatsers. We zijn blij met dit initiatief en we zijn verplicht om hen te steunen, op alle mogelijke manieren bij te dragen aan de ontwikkeling van sport en de bouw van sportfaciliteiten. Ik dank iedereen die een hand heeft gehad bij de oprichting van het monument en ik feliciteer de mensen van Kirov met dit prachtige evenement!'3

Maria Isakova begon haar schaatscarrière bij Dynamo in Kirov, De schaatsbaan waar haar buste voor staat draagt haar naam. Op een plaquette bij het stadion staat: Stadion "Dynamo" veranderd in Maria Grigorievna ISAKOVA, overleden meester van sport van de USSR, 3x wereldkampioen langebaan schaatsen.5

Daarna was zij lange tijd betrokken bij Dynamo in Moskou.1 In de buurt van dat stadion is in de metro een basreliëf van haar te vinden.

Locatie

Links van de ingang van het Dinamo stadion, alhoewel bij de bespreking in de stadsdoema van Kirov werd aanbevolen om een prominentere plek te kiezen.

Precieze locatie via Google maps: Schaatsbeelden in de openbare ruimte

Voor Maria Isakova zijn meerdere kunstwerken gemaakt:

  1. Grafmonument voor Maria Isakova - Moskou
  2. Basreliëf Maria Isakova - Moskou
  3. Borstbeeld Maria Isakova's - Kirov
  4. Lees en win! - Kirov

GPS: 58.60435, 49.68504

Fotogalerij

Kirov (Rusland)

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina