Charles I. Gorman

Plaats Saint John (New Brunswick), Canada
Kunstenaar -
Datum onthulling -

Beschrijving

Beschrijving:  

Opschrift: Voorkant: Charles I. Gorman, World Speedskating Champion

Achterzijde: Charles I. Gorman of Saint John, N.B. joined the Canadian army at an early age. Served overseas with Canadian expeditionary force four years in first World War. Suffered Shrapnel wounds in leg. Returned after war and became world famous in speedskating and all sports. Won world’s speedskating championship and is entered in the hall of fame for outstanding Canadian athletes – A wonderful inspiration to the youth of Canada.

Charles I. Gorman,  World Speed Skating Champion

Meets won:

 • Saranac Lake, N.Y.      1924        National outdoor
 • Lake Placid, N.Y.         1924        International outdoor
 • Lily Lake, N.B.             1926        World Championship
 • Newburg, N.Y.             1927        Middle Atlantic
 • Detroit, Mich.              1927        United States National
 • Quebec City, P.Q.        1927        Canadian Indoor
 • Saranac Lake, N.Y       1927         National Outdoor
 • Pittsburg, PA.             1927         International Indoor

Records broken: (Outdoor)

 • 1921 Lake Placid N.Y.          440 YDS
 • 1924 Saranac Lake, N.Y       440 YDS
 • 1925 Saint John, N.B.           75 YDS
 • 1927 Saranac Lake, N.Y       440 YDS
 • 1927 Lake Placid N.Y.          220 YDS
 • 1927 Lake Placid N.Y.          1/6 Mile

Records broken: (Indoor)

 • 1925 Saint John, N.B.          440 YDS
 • 1927 Saint John, N.B.          1/6 Mile
 • 1927 Saint John, N.B.          220 YDS  

Achtergrond informatie:

'Charles Ingraham Gorman (6 juli 1897 - 11 februari 1940) was een Canadese schaatser die deelnam aan de Olympische Winterspelen van 1924 en aan de Olympische Winterspelen van 1928. Gorman domineerde de sport van schaatsen in Noord-Amerika in het midden van de jaren 1920, vaak aangeduid als de "Man met de Million Dollar Legs" en de "Human Dynamo".

Op 15-jarige leeftijd won hij de Maritime-schaatstitel, zijn eerste kampioenschap. Hij diende in de Eerste Wereldoorlog als korporaal in de Canadese strijdkracht. Hoewel Gorman tijdens de oorlog granaatscherven in zijn ene been had opgelopen, blonk hij uit tijdens zowel honkbal als schaatsen toen hij terugkeerde naar Canada en uiteindelijk een aanbieding van de New York Yankees afwees om zich op schaatsen te concentreren.

In 1924 won Gorman zijn eerste Canadese outdoorkampioenschap en zijn eerste Noord-Amerikaanse buitentitel. Hij deed het minder goed op de Olympische Winterspelen van 1924, eindigde als zevende in het 500 meter lange evenement en elfde in de 1500 meter wedstrijd. Hij nam ook deel aan het 5000 meter lange evenement maar finishte niet. Gorman's benadering van de sport bleek meer geschikt te zijn voor het meer strijdlustige Noord-Amerikaanse systeem (Packstyle), waarbij schaatsers allemaal tegelijk tegen elkaar racen, dan naar de Europese stijl die werd gebruikt op de Olympische Spelen, waar schaatsers in paren tegen een klok racen.

Gorman keerde terug naar de vorige vorm in 1926, won zowel de Canadese outdoor- als de Noord-Amerikaanse indoortitels en versloeg Olympisch kampioen Clas Thunberg uit Finland om het ISU Wereldkampioenschappen schaatskampioenschappen in 1926 te claimen.

Na een langdurige ziekte stierf hij in 1940. Bij zijn begrafenis stonden duizenden in de straten van Gorman's geboorteplaats Saint John om hun respect te betuigen aan de eerste Olympische Wintersporter van New Brunswick. Hij werd in 1955 ingewijd in de Hall of Fame van Canada en werd in 1970 ingewijd in de New Brunswick Hall of Fame.'1

Locatie

Hoek Kings Square en Charlotte Street in het park.

Precieze locatie via Google maps: Schaatsbeelden in de openbare ruimte

Beelden van Charles I. Gorman:

 1. Grafmonument Charles Ingraham Gorman
 2. Charles I. Gorman

GPS: 45.27311, -6605841

Fotogalerij

Charles I. Gorman - Saint John
© Foto: Kelly Anne (bron 2)
Charles I. Gorman - Saint John
© Foto: Skeezix1000 (bron 3)

Saint John (New Brunswick) (Canada)

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina