Preekstoel met schaatsen

Plaats Berltsum, Nederland
Kunstenaar Johannes George Hempe
Datum onthulling 22-8-1779

Beschrijving

Beschrijving: Winterpaneel van de houtgesneden preekstoel, waar schaatsen, schelpen en kweeperen op staan. Het is het meest rechtse paneel

Opschrift: Geen

Achtergrond informatie: 'De nieuwe kerk werd in 1777 ontworpen door de Harlinger houtkoopman en bouwmeester Willem Douwes. .... Bouwmeester Willem Douwes had enkele jaren daarvoor samengewerkt met de beeldhouwer-houtsnijder Johannes George Hempel, die houtsnijwerk had vervaardigd voor het interieur van de nieuwe kerk in Harlingen. De samenwerking werd in Berlikum voortgezet. Hempel verzorgde het snijwerk aan de preekstoel, het doophek en een herenbank in Lodewijk XVI-stijl.De preekstoel heeft een kathedervormige kuip. De panelen, die van elkaar gescheiden zijn door lijsten met laurierblad, vertonen onder een draperie een aan een lint opgehangen ring, waarin en waaraan symbolen zijn weergegeven, terwijl onder op de panelen florale elementen ook een symbolische betekenis hebben. Op twee hoekpanelen, het voorpaneel en het zijpaneel zijn de symbolen weergegeven van voorjaar (vogelnestje en tulpen), zomer (korenaren, sikkel, peulvruchten en zomerbloemen), herfst (druiven en peren) en winter (schaatsen, schelpen en kweeperen).'1

Locatie

Preekstoel aan de linkerzijde van de koepelkerk bij binnenkomst. Paneel zelf is het meest rechtse, Tsjerkestrjitte 2 in Berltsum.

Precieze locatie via Google maps: Schaatsbeelden in de openbare ruimte

Preekstoelen met schaatsen:

GPS: 53.24288, 5.64402

Fotogalerij

Berltsum

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina