Amsterdam en schaatsen

 

Het schaatsen in en om Amsterdam is uitgebreid in beeld gebracht onder andere door door schilders, tekenaars en fotografen. Vele daarvan kunt u vinden bij In kunst en toegepaste kunst.

Maar er is ook literatuur waarin het schaatsen in Amsterdam voor het voetlicht komt.
Een belangrijk en prachtig boek is 'Acht eeuwen schaatsen in en om Amsterdam' van de auteurs Niko Mulder en Jos Pronk. Uitgebracht in 2011 (links), herdruk in 2014 (rechts).

 

 

 

 


Begin 2018 bracht de gemeente Amsterdam het boekje uit waarvan zowel een Nederlandse versie als een Engelse versie digitaal beschikbaar is. De auteur is sporthistoricus Jurryt van de Vooren.

Dit is een boekje uit de reeks "Eeuwen in beweging" over historische sportieve feiten. Met deze boekjes over historische sportieve feiten hoopt de gemeente Amsterdam de sporters van nu te inspireren tot grote prestaties en alle bestuurders en sportliefhebbers te inspireren tot het organiseren van sportieve evenementen in de hele stad.

 

 


De beroemde Amsterdamsche IJsclub (AIJC), opgericht in 1864 heeft haar geschiedenis prachtig laten beschrijven en uitgegeven ter gelegenheid van diverse jubilea. Deze uitgaven zijn te lezen bij Documenten op de pagina Amsterdamsche IJsclub van Schaatshistorie.nl.

Bovenkant van de pagina