Antonius Joannes Lemmens

Categorie Schaatsenmaker
Naam Lemmens, Antonius Joannes
Geboren Middelaar / 17-12-1884
Overleden Groesbeek / 23-9-1970

Beschrijving

Zoon van de smid Joannes Lemmens uit Middelaar.
De Lemmensen worden al in de 16de eeuw genoemd als smeden. Ze komen van oorsprong uit het Land van Cuyck.

Anton Lemmens neemt op een gegeven moment de smederij van zijn vader over. De oude smederij staat aan de Heikant B-74, thans Heikantseweg 11. Naast het normale boerensmeedwerk maakt hij in de winter als er ijs ligt krulschaatsen,
later ook schoonrijschaatsen. Hij smeedt de schaatsen van verenstaal of van oude vijlen. De houten, die geleverd worden door wagenmaker Bouhuis, worden met behulp van glas glad gemaakt,waarna ze gebeitst worden. Na de kanalisatie
van de Maas, tussen 1930 en 1935, wordt er minder geregeld geschaatst.


Lemmens heeft tot circa 1933 schaatsen gemaakt.In de oorlog is de smederij verwoest tijdens de Airborne in september 1944. Het dorp is kort na de landing van de parachutisten drie dagen bevrijd geweest.
Als de Duitsers het gebied heroveren, moet het gezin Lemmens evacueren naar Uithuizen in Groningen. Na de bevrijding keert men terug en treft er een totaal verwoest dorp aan. Met behulp van de HARK komt Lemmens eerst aan wat tweedehands klein smidsgereedschap en begint hij aan de wederopbouw van het bedrijf, nu aan de Witteweg. In 1946, als er nog weinig goederen te koop zijn maakt zijn zoon, die later de smederij overneemt,nog een paar schoonrijschaatsen voor zichzelf,waarop hij altijd is blijven rijden. Kinderen leerden het schaatsen eerst op Friese doorlopers, daarna stapten ze over op schoonrijschaatsen. De smederij blijft tot de introductie van het aardgas in 1963 in bedrijf. Daarna wordt het bedrijf omgebouwd tot loodgietersbedrijf.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Produktie

Type schaats Krulschaats, Schoonrijschaats
Vestigingsplaats Middelaar
Periode 1910 - 1933

Merktekens

Middelaar

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina