Schoonrijschaats

Periode 1875 - 1950
Plaats productie Schoonrijschaatsen zijn gemaakt in het gehele land.
Land Nederland

Oorsprong

In Nederland won het zwieren of schoonrijden na 1875 opnieuw aan populariteit. Daarvoor werd er schoongereden op krulschaatsen of  andere schaatsen met voldoende ronding.

Met de hernieuwde belangstelling voor het schoonrijden was er behoefte aan een meer doelmatige schoonrijschaats. Deze werd waarschijnlijk ontwikkeld in de kop van Noord-Holland en is later door makers in het hele land overgenomen.

De schoonrijschaats die in de 19e eeuw werd gemaakt was sterk beïnvloed door halsloze kunstschaatsen met doorlopende schenkel uit Duitsland en Engeland.

Omschrijving

Het ijzer van de schoonrijschaats steekt aan de voor- en achterzijde 1 tot 1,5 cm buiten het houtje uit. Over het algemeen heeft de schoonrijschaats een sterk geprofileerd voetblad met een verlaagd hakje, om de voet zovel mogelijk een te laten zijn met de schaats.

Het ijzer wordt in een juiste ronding geslepen met een diameter tussen de 12 en 14 meter. De voetstapel heeft over het algemeen twee riemgaten, bij Zuid-Hollandse schoonrijschaatsen komen ook schaatsen met drie riemgaten voor.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Fotogalerij

Schoonrijschaats
Schoonrijschaats (foto en collectie Frits Locher 2016)

Schaatsenmakers van dit model

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina