Cornelis Hendrik van Heun

Categorie Schaatsenmaker
Naam Heun, Cornelis Hendrik van
Geboren Heerewaarden / 4-6-1874
Overleden Ophemert / 29-7-1958

Beschrijving

Cornelis is een zoon van de smid Adrianus van Heun in Ophemert. Er worden tot 1925 krulschaatsen gemaakt. Daarna wordt het assortiment uitgebreid met schoonrijschaatsen. De houten worden dan geleverd door Gerrit (Gaat) Overheem. Hij is een zwager van Van Heun. De ijzers worden extra gehard in olie.


Vanaf 1935 worden er ook metalen kunstschaatsen gemaakt, die onder de schoen geschroefd moeten worden. De schaatsen worden tot het begin van de oorlog gemaakt. Friese schaatsen zijn er niet gemaakt. Die werden rechtstreeks uit Friesland gekocht.


In de zaak werken drie zoons mee, die mee helpen de schoonrijschaatsen en de kunstschaatsen te maken. Een van de zoons, J.C. van Heun heeft wel eens een paar schaatsen uit een oude lintzaag gemaakt. Verder heeft Van Heun circa zes knechts in dienst, die ’s winters ook aan het werk moeten blijven. Al voor de oorlog wordt het smidswerk uitgebreid met rijwielhandel en -reparatie. Ook wordt er loodgieterswerk verricht. Na de oorlog ontwikkelt het bedrijf zich onder leiding van twee broers tot een landbouwmechanisatiebedrijf. De derde broer keert weer terug tot het smidswerk en begint een eigen smederij in Opijnen. In 1955 draagt vader Van Heun het bedrijf over aan de twee broers die in het bedrijf zijn gebleven.


De naam C. van Heun staat altijd in de schenkel. Bij de rechter schenkel aan de rechterkant en bij de linker op de linkerzijde.

Bron

Van Glis tot Klapschaats (Wiebe Blauw), 2001

Produktie

Type schaats Krulschaats, Metalen kunstschaats, Schoonrijschaats
Vestigingsplaats Ophemert
Periode 1895 - 1940

Merktekens

Merkteken schaatsenmaker C. van Heun, Ophemert

Fotogalerij

Schoonrijschaats schaatsenmaker C. van Heun, Ophemert
Schoonrijschaats schaatsenmaker C. van Heun, Ophemert
Merkteken schaatsenmaker C. van Heun, Ophemert
Merkteken schaatsenmaker C. van Heun, Ophemert

Ophemert

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina