Cornelis van Wijk

Categorie Schaatsenmaker
Naam Wijk, Cornelis van
Geboren Goedereede / 3-3-1873
Overleden Dirksland / 3-10-1969

Beschrijving

Cornelis is een zoon van de smid Krijn van Wijk uit Goedereede. Zelf neemt hij de smederij van Kuiper aan de Markt naast de Spuikom over. Het pand dat stamt uit de 15de eeuw werd tot 1794 als woonhuis gebruikt. In dat jaar wordt het omgebouwd tot werkplaats voor het smidsbedrijf.

Van Wijk maakt diverse typen schaatsen. Eerst vooral krulschaatsen met rechte stapel en twee riemgaten. De ijzers lopen iets door bij de hak, zoals bij vele krulschaatsen op de ZH-eilanden. De stapels worden vermoedelijk geleverd door wagenmakerij Gebr. de Vries. Na 1925 maakt hij de dan meer in zwang zijnde schoonrijschaatsen. De stapels worden dan meer voetvormig aan het ijzer gezet. Ze worden in de latere periode besteld bij een grossier in Oud-Beijerland.

Van Wijk is een kundig schaatsenmaker. Hij gebruikt driesporenstaal uit Zweden. Het ijzer wordt eerst gekloofd, waarna het staal erin geplaatst wordt. Vervolgens word het geheel in het vuur geweld. Jaarlijks zijn er circa 15 tot 20 paar gemaakt en verkocht, zowel in als buiten het dorp Goedereede. De schaatsen worden op het hele eiland gebruikt.

Bron

Van Glis tot Klapschaats (Wiebe Blauw), 2001

Produktie

Type schaats Krulschaats, Schoonrijschaats
Vestigingsplaats Goedereede
Periode 1900 - 1945

Goedereede

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina