Cornelis van Zessen

Categorie Schaatsenmaker
Naam Zessen, Cornelis van
Geboren Streefkerk / 26-1-1892
Overleden Rotterdam / 25-3-1939

Beschrijving

De Van Zessens hebben vanaf de helft van de 19de eeuw een smederij in Groot-Ammers, midden in het dorp. Cornelis is een zoon van de smid Frederik (Freek) van Zessen (Gelkenes, 7-12-1867 – Groot-Ammers, 25-11-1937).

Freek is een bekwaam sleutelmaker. Hij neemt de smederij van zijn vader over. Het is niet bekend of hij zelf schaatsen maakte al is het wel waarschijnlijk, getuige ook de volgende advertentie in de Schoonhovensche Courant van 7 februari 1891 en van 3 december 1892: ‘Te koop aangeboden een Tikker, tevens opruiming van vele soorten schaatsen bij F. van Zessen, Mr. Smid, Groot-Ammers.’ Hij verkoopt in elk geval schaatsen met eigen naamstempel.

Hij is een geziene figuur in het dorp en staat bekend als een inventieve en innovatieve smid. Hij rijdt als eerste in het dorp in een auto en is bij de eerste drie die telefoon krijgen.

In verband met het schaatsenmaken (of later het verkopen) is hij wel op de motor op bezoek geweest bij Nooitgedagt in IJlst, bij Reesink in Zutphen en bij Eyle in Rotterdam.

Op 25 maart 1939 komt Cees van Zessen op tragische wijze om het leven. Tijdens het lassen van een benzine-tank van de oliemaatschappij van Broere in Rotterdam explodeert de tank, waarbij Van Zessen het leven laat.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Produktie

Type schaats Zuid-Hollands-Friese schaats
Vestigingsplaats Groot-Ammers
Periode 1910 - 1930

Merktekens

C.VAN ZESSEN
Merkteken ZH-Friese schaats schaatsenmaker C. van Zessen, Groot-Ammers

Fotogalerij

ZH-Friese schaats schaatsenmaker C. van Zessen, Groot-Ammers
ZH-Friese schaats schaatsenmaker C. van Zessen, Groot-Ammers
Merkteken ZH-Friese schaats schaatsenmaker C. van Zessen, Groot-Ammers
Merkteken ZH-Friese schaats schaatsenmaker C. van Zessen, Groot-Ammers

Groot-Ammers

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina