Cornelis Vis

Categorie Schaatsenmaker
Naam Vis, Cornelis
Geboren Sommelsdijk / 6-6-1881
Overleden Dirksland / 14-11-1954

Beschrijving

Zoon van de smid Jan Vis in Sommelsdijk. Cornelis Vis vormt de vierde generatie Vis die smid is aan de Enkele Ring in Sommelsdijk. Cornelis neemt omstreeks 1910 de smederij van zijn vader over. Als grof-, hoef- en kachelsmid maakt hij schaatsen. Het is mogelijk dat hij of vader Jan nog krulschaatsen heeft gemaakt. In elk geval maakt hij doorlopers en zeer waarschijnlijk ook schoonrijschaatsen. De houten worden vermoedelijk geleverd door wagenmaker Van den Boogert, met wie hij samen ook rijtuigen maakt.

Na de oorlog zijn zeker geen houten schaatsen meer gemaakt. Wel maakt zijn zoon Lou (1910-1975) na de oorlog zelf een stuk of tien paar metalen noren. Voor de ijzers gebruikt hij het staal van zaagbladen, waarom heen hij zelf een buis monteert. De noren zijn gemaakt voor zijn zonen, maar worden ook verkocht aan dorpsgenoten die zich na de oorlog een paar noren aan willen schaffen.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Produktie

Type schaats Friese doorloper, Schoonrijschaats
Vestigingsplaats Enkele Ring
Sommelsdijk
Periode 1910 - 1935

Merktekens

Sommelsdijk

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina