Jacob Bot

Categorie Schaatsenmaker
Naam Bot, Jacob
Geboren Groot-Ammers / 27-3-1891
Overleden Ammerstol / 3-10-1966

Beschrijving

Jacob Bot is een zoon van een boerenkaashandelaar uit Groot-Ammers. Hij gaat zelf het timmervak in. Al vroeg geeft hij les aan moeilijk opvoedbare jongens, die in een rijksinrichting in Hoenderloo verblijven. Als hij wordt afgekeurd voor militaire dienst is hij ook zijn onderwijsbaan in Hoenderloo kwijt. Later werkt hij bij een timmerman in Slikkerveer, wiens gereedschap hij overneemt. Weer later treedt hij in dienst bij een timmerman in Ammerstol. In 1932 begint hij voor zichzelf aan de Achterweg in Ammerstol als timmerman en aannemer. In de crisisjaren maakt hij op bestelling vooral schoonrijschaatsen, die hij laat voorzien van schenkels door de plaatselijke smid Cees Boer, die eveneens aan de Achterweg zijn bedrijf heeft. Er zijn tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog schaatsen gemaakt door Bot en De Boer.

Bij Bot kwam ook wel eens een smid uit Lopik langs die schenkels smeedde en ze wilde laten houten. Verder maakte Bot ook wel houtjes bij losse schenkels die bij Ruiter uit Akkrum vandaan kwamen.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Produktie

Type schaats Schoonrijschaats
Vestigingsplaats Achterweg
Ammerstol
Periode 1930 - 1940

Merktekens

Ammerstol

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina