Jan de Rie

Categorie Schaatsenmaker
Naam Rie, Jan de
Geboren Lopik / 21-3-1902
Overleden Lopik / 25-5-1962

Beschrijving

Jan de Rie is een zoon van de bouwman Teunis de Rie. Hij is timmerman van beroep en heeft zijn bedrijf aan de Lopikerweg-oost in Uitweg onder Lopik. In 1926 opent hij naast de houtafdeling ook een ijzerwarenhandel. Zo maakt hij zelf potkacheltjes (duveltjes) en soldeert hij gereedschappen. Tegelijkertijd maakt hij houten geweerkolven en houten pluk-ladders van de Noorse spar.

In de winter maakt hij schaatsen, misschien zo’n 50 paar per ijswinter. Hij koopt kant en klare schenkels uit IJlst (Nooitgedagt) en maakt er zelf de stapels bij. Het zijn meest Friese schaatsen en zwierschaatsen. Het is wel te zien dat het geen fabrieksschaatsen waren. Het hout is wat zwaarder en de bewerkingen zijn zichtbaar handwerk. Er zijn tot in de oorlog schaatsen gemaakt. In de oorlog verzoolt hij wel klompen. Dat is een precies werkje, waarbij de nieuwe houten zool werd bevestigd met spijkertjes en beenderlijm. Zijn zoon zet het bedrijf voort.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Produktie

Type schaats Friese doorloper, Schoonrijschaats
Vestigingsplaats Lopikerweg Oost
Lopik
Periode 1926 - 1940

Merktekens

Lopik

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina