Jan Faber

Categorie Schaatsenmaker
Naam Faber, Jan
Geboren Zoutkamp / 11-1-1905
Overleden Dokkum / 15-5-1985

Beschrijving

De vader van Jan Faber is boer en heeft een melkwinkel. Jan volgt een smidsopleiding, maar kiest toch voor de visserij. Zijn vrouw heeft liever dat hij aan wal blijft en zo pakt hij het smidsvak op. Hij werkt als smidsknecht bij onder anderen Reitsma in Sauwerd.

In 1931 begint hij een eigen grof-, hoef- en kachelsmederij op Schiermonnikoog. Hij is een inventief en veelzijdig vakman. Verschillende ijzeren hekwerken op het eiland zijn van zijn hand. Ook maakt hij schaatsijzers voor de eilandbewoners. De houten worden gemakt door schaatshoutmaker Andreis de Vries en diens zoon Albert uit Goutum. Faber zendt de ijzers met de boot naar Goutum, waar De Vries ze voorziet van houten en ze dan compleet retour zendt. Hij maakt voornamelijk zwierschaatsen. Op het eiland wonen veel mensen uit Groningen, waar het zwierschaatsen bekender is dan in Friesland. Bovendien was men op Schiermonnikoog aangewezen op een kleine ijsbaan. In 1967 neemt zijn zoon het bedrijf over.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Produktie

Type schaats Zwierschaats
Vestigingsplaats Schiermonnikoog
Periode 1931 - 1945

Merktekens

Schiermonnikoog

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina