Klaas van der Bijl

Categorie Schaatsenmaker
Naam Bijl, Klaas van der
Geboren Alkmaar / 10-2-1891
Overleden Amersfoort / 7-1-1956

Beschrijving

Van der Bijl is een zoon van een bakker, die op 14 jarige leeftijd in de smederij en het fietsenbedrijf van IJspeert gaat werken. Hij ontwikkelt zich tot een bekwaam smid, maar heeft nooit een eigen bedrijf gehad. De smederij wordt in 1942 overgenomen door Arie Plomp uit Bergen.

Van der Bijl voert bij IJspeert jarenlang opdrachten uit voor Monumentenzorg. In overleg met bekende restaurateurs maakt hij het smeedwerk aan belangrijke restauratieobjecten als de Vispoort in Elburg, de Grote Kerk in Alkmaar en kasteel Wijk bij Duurstede. Ook het hang- en sluitwerk op de deuren van het politiebureau in Alkmaar is door hem gemaakt. De sloten werden door hem vervaardigd. Hij welde alles. Lassen kon hij niet. Direct na de oorlog is hij min of meer toevallig en uit curiositeit schaatsijzers gaan smeden. Het betrof ijzers voor het schoonrijden, die onder de schoen geschroefd moesten worden. Met name het verchromen was een secuur werk, want bij het slijpen krulde de chroom­laag maar al te gauw los. Hij heeft zeker honderden schaatsen gemaakt. Niet zijn naam, maar die van de eigenaar van het bedrijf, Plomp-Bergen, werd in het ijzer geslagen.

Ook voor de succesvolle schoonrijder Henk Wagenaar uit Middenmeer heeft hij schaatsen gemaakt. Vanwege zijn grote vakmanschap werd hij wel de Rembrandt onder de smeden genoemd.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Produktie

Type schaats Schoonrijschaats
Vestigingsplaats Alkmaar
Periode 1945 - 1955

Merktekens

A. PLOMP - BERGEN

Alkmaar

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina