Pieter Johannes Hazenbroek

Categorie Schaatsenmaker
Naam Hazenbroek, Pieter Johannes
Geboren Driebruggen / 28-12-1867
Overleden Driebruggen / 5-3-1941

Beschrijving

Zoon van de schaatsenmakende smid Johannes Hazenbroek uit Driebruggen. Hij neemt omstreeks 1900 met zijn broer Dirk Arnoldus het bedrijf van zijn vader aan de Kerkweg over. Pieter Hazenbroek is een bekwaam schaatsensmid. Waarschijnlijk heeft hij het schaatsensmeden van zijn vader geleerd. Tot 1915 maakt hij vermoedelijk krulschaatsen, daarna Hollandse baanschaatsen van het ZH-Friese type. Ook zijn broer Dirk helpt mee met schaatsenmaken De stapels zijn waarschijnlijk door wagenmaker Verwaal gemaakt. Er zijn vermoedelijk nog tot 1935 schaatsen gemaakt.

Pieter Hazenbroek is tevens een verdienstelijk schoonrijder. Hij wint samen met zijn partner mevrouw D.F. Otto uit Woerdense Verlaat op 11 januari 1893 een wedstrijd in schoonrijden in Loenen aan de Vecht. Op 9 januari 1894 schrijven zij zich in voor een wedstrijd op de baan van de Amsterdamse IJsclub. De wedstrijd gaat echter niet door vanwege het geringe aantal van acht paren dat zich inschreef. Een week later vindt de wedstrijd wel doorgang maar valt het paar Hazenbroek/Otto in de eerste ronde af.

Na de dood van Pieter vertrekt zijn broer Dirk enkele weken later naar Katwijk aan Zee.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Produktie

Type schaats Krulschaats, Zuid-Hollands-Friese schaats
Vestigingsplaats Driebruggen
Periode 1900 - 1935

Merktekens

Merkteken schaatsenmaker P.J.Hazenbroek, Driebruggen
(op Zuid-Hollands-Friese schaats)

Fotogalerij

Zuid-Hollands-Friese schaats P.J.Hazenbroek, Driebruggen
Zuid-Hollands-Friese schaats P.J.Hazenbroek, Driebruggen
Zuid-Hollands-Friese schaats P.J.Hazenbroek, Driebruggen
Zuid-Hollands-Friese schaats P.J.Hazenbroek, Driebruggen

Driebruggen

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina