Henk van der Grift

Top schaatser langebaan 1960-1963

Henk van der Grift 1962 (foto Wikipedia detail)

Henk van der Grift (Breukelen, 25 december 1935) is een voormalig Nederlands langebaanschaatser.

Van der Grift debuteerde in 1954 als professioneel schaatser. Samen met een aantal andere schaatsers uit Breukelen nam hij dat jaar deel aan de Elfstedentocht en de Ronde van Loosdrecht, waar hij derde werd achter Anton Verhoeven en Frits Vollenbroek. Op de langebaan eindigde hij op het NK Allround in de achterhoede. In de jaren hierna ('57, '58, '59) was hij niet aanwezig. Pas in de jaren '60 vervolgde hij zijn carrière. Dat jaar deed hij mee aan de Olympische Spelen van 1960. Op de 500 meter werd hij 10e en op de 1500 meter kwam hij ten val. Omdat hij niet tevreden was met de Nederlandse trainingsfaciliteiten, woonde hij een tijd in Fagernes in Noorwegen, waar hij werkte als automonteur. Zijn grootste succes behaalde hij in 1961, toen hij in Göteborg Wereldkampioen allround werd. Op de 500 meter werd hij tweede achter de Russische sprinter Jevgeni Grisjin. Hij verloor veel tijd op de 5 kilometer, maar maakte dat goed met winst op de 1500 meter. Op de 10 kilometer werd hij derde, maar hield net genoeg tijd over om de Rus Viktor Kositsjkin in het klassement voor te blijven. Een andere Nederlander, Rudie Liebrechts, werd derde in de eindrangschikking.

Door zijn overwinning was Van der Grift de eerste Nederlandse wereldkampioen sinds Coen de Koning in 1905. Hij werd na zijn zege meermalen geëerd: hij kreeg de Oscar Mathisen-trofee en werd (samen met Anton Geesink) gekozen als Sportman van het jaar.

De Noorse fabrikant VING bracht metalen noor, model 'Henk van der Grift', op de markt.

In 1962 slaagde hij er niet in zijn wereldtitel te prolongeren: hij eindigde tweede achter Kositsjkin. Het volgende seizoen kreeg hij te kampen met ziekte en na het seizoen 1963/64 zette hij een punt achter zijn schaatscarrière. Op 10 december 2011 geeft Van der Grift in het NTR-radioprogramma aan dat de wijze waarop de KNSB omging met het overlijden en de begrafenis van zijn vader de reden van stoppen was. “Ik had een afspraak dat ik terug mocht naar de begrafenis in Nederland: Ik mocht kiezen: je blijft hier of je gaat en je hoeft niet meer terug te komen.

Het succes van Van der Grift leidde tot de versnelde aanleg van de Jaap Edenbaan, de eerste kunstijsbaan in Nederland. Daarom mag zijn prestatie gezien worden als een stimulans voor de ontwikkeling van de schaatssport in dit land. Op 9 december 2011 ontving hij om die reden uit handen van KNSB-voorzitter Doekle Terpstra het Erelidmaatschap van de vereniging, tegelijk met het 50-jarig bestaan van de Jaap Eden IJsbaan.

 

Henk van der Grift resultaten
Henk van der Grift medaillespiegel
Bovenkant van de pagina