Halfbeklede krulschaats

Periode 1550 - 1925
Plaats productie Krulschaatsen werden door het hele land gemaakt.
Land Nederland

Oorsprong

Een tussenvorm van de krulschaats en de schaats waarvan de hals geheel met hout is bekleed. Een verdere verlenging van de schenkel  zien we bij de halfbeklede krulschaats, waarbij de verlengde schenkel in een krulvormige hals uitloopt. Het is vermoedelijk het eerste model waarbij bewust zorg is besteed aan de uiterlijke vorm. De halfbeklede krulschaats is duidelijk zichtbaar op tekeningen en schilderijen van de schilder, illustrator en dichter Adriaen van de Venne (1589-1662) en van de schilder Bloemaert. De schaats is ook te zien op een  schilderij van de Vlaamse schilder David Teniers.

Omschrijving

Bij de halfbeklede krulschaats lopen schenkel en stapel nog vrij lang samen naar voren door. Het is niet helemaal duidelijk waar de toon zit. De schenkel loopt circa 10 cm kaal door schuin omhoog, maar wordt niet sterk omgebogen zoals bij de opgezette krulschaats wel het geval is. Ongeveer 11/2 cm voor het einde zijn twee inkepingen gemaakt. De voetstapel is vioolvormig.
verspreiding: Zuid-Nederland.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Fotogalerij

Halfbeklede krulschaats
Halfbeklede krulschaats (foto Frits Locher)

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina