Hanenkamschaats

Periode 1875 - 1920
Plaats productie De schaats komt voor in het grensgebied van Zuid-Holland en Utrecht en is door een beperkt aantal smeden gemaakt.
Regio’s / plaatsen Provincie Utrecht, Provincie Zuid-Holland
Land Nederland

Oorsprong

De hanenkamschaats was een variant van de Zuid-Hollands-Friese schaats. Hij is altijd te herkennen aan zijn kam. Hij wordt nergens beschreven, maar is op grond van zijn vindgebied bepaald.

Omschrijving

Het meest opvallende van deze schaats zijn de drie tandjes die aan de voorkant op het uiteinde van de schenkel zijn aangebracht, die tezamen een kammetje vormen. Bij de kammen zijn twee varianten te onderscheiden: de kammetjes staan óf recht omhoog óf waaieren enigszins uit. De schaats komt voor met de korte schenkel en de doorlopende schenkel. Als verbindings- schroef tussen stapel en schenkel zijn zowel de kramschroef als de vierpuntshakschroef toegepast.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Fotogalerij

Hanenkamschaats
Hanenkamschaats (foto en collectie Frits Locher 2016)
Hanenkamschaats
detail Hanenkamschaats

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina