Houten kunstschaats

Periode 1905 - 1940
Plaats productie Friesland, Zuid-Holland
Regio’s / plaatsen Provincie Friesland, Provincie Zuid-Holland
Land Nederland

Oorsprong

Onder invloed van het buitenland wordt het kunstrijden in Nederland na 1900 populairder. De Nederlandse kunstrijders en -rijdsters maakten vooral gebruik van buitenlandse metalen kunstschaatsen uit met name Duitsland en Engeland.

Nederlandse schaatsenmakers brachten, wel al schoonrijschaatsen op de markt met een iets sterkere kromming van het ijzer zodat ze ook wel als kunstschaatsen werden verkocht. Maar de gevorderde kunstrijder nam hier geen genoegen mee. Enkele makers voorzagen deze houten kunstschaatsen van tandjes aan de voorzijde van het ijzer voor de afzet. Dit model voldeed aan de eisen van de kunstschaats. In de jaren dertig van de 20ste eeuw heeft het model een kleine opleving gekend.

Omschrijving

Het betreft een houten schoonrijschaats, waarvan het ijzer extra gerond is en waarvan de voorzijde van het ijzer is voorzien van tandjes. Het nadeel van de houten kunstschaats was dat de schaats met banden en riemen aan de voet bevestigd moest worden. Bij het kunstrijden met zijn scherpe bochten en sprongen leverde dit vaak problemen op omdat de schaats langzamer los kwam te zitten.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Fotogalerij

Houten kunstschaats
Houten kunstschaats (foto en collectie Frits Locher 2016)
Houten kunstschaats
detail Houten kunstschaats (foto en collectie Frits Locher 2016)
Houten kunstschaats
detail Houten kunstschaats (foto en collectie Frits Locher 2016)

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina