IJsclub Uitgeest

Plaats Uitgeest
Oprichtingsdatum 1854

Hoogtepunten en geschiedenis

De IJsclub Uitgeest was in 1854 de eerste ijsclub die in Noord-Holland werd opgericht. Rond 1925 lagen de activiteiten van de club volledig stil, waarna eind 1929 een heroprichting plaatsvond. De ijsbaan van de club ligt altijd op het Binnenmeer ten zuiden van het dorp. De koninklijke goedkeuring werd op 20 januari 1930 verstrekt.

Georganiseerde tochten en wedstrijden

Sinds 1956 organiseert de ijsclub Uitgeest in samenwerking met ijsclub Klein Maar Dapper uit Krommeniedijk de Molen-en Merentocht.  Op 22 februari 1996 werd een marathon over 100 kilometer georganiseerd op het Uitgeestermeer, dat aan het Alkmaardermeer verbonden is. Nergens in Nederland kon geschaatst worden, maar in Uitgeest lag nog een prima ijsvloer. Henk Angenent won en Evert van Benthem, tweevoudig winnaar van de Elfstedentocht, reed hij zijn laatste wedstrijd. Hij kwam in stijl binnen op de dertiende plaats. Dertien was ook het beennummer waar hij zijn hele carrière mee reed.

 

Bron

1. 1854 - Oprichting ijsclub Uitgeest, artikel Ron Couwenhoven
2. 1929 De heroprichting van de ijsclub Uitgeest, artikel Ron Couwenhoven

Fotogalerij

1929 bestuur met hoge hoed ijsclub Uitgeest op Binnenmeer
Bestuur met hoge hoed ijsclub Uitgeest in overleg bij kortebaan wedstrijd op het Binnenmeer in 1929

Locaties

  Adres Van Tot
1 Castricummerweg 10, 1911 GA Uitgeest

Documenten

1854 - Oprichting ijsclub Uitgeest 1854 - Oprichting ijsclub Uitgeest, artikel Ron Couwenhoven Download 1929 De heroprichting van de ijsclub Uitgeest 1929 De heroprichting van de ijsclub Uitgeest, artikel Ron Couwenhoven Download

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina