Arie Teeuw

Categorie Schaatsenmaker
Naam Teeuw, Arie
Geboren Goudriaan / 4-9-1878
Overleden Goudriaan / 2-11-1946

Beschrijving

Zoon van de smid Jacob Teeuw (1851-1902) uit Goudriaan. De familie Teeuw komt van oorsprong uit Berkenwoude, maar zit al vanaf het einde van de 18de eeuw als smid in Goudriaan. Arie Teeuw neemt omstreeks 1900 de smederij van zijn vader over. Hij maakt geregeld schaatsen van alle dan in zwang zijnde modellen, waarschijnlijk enkele tientallen per jaar. Als merkteken wordt een gevleugelde A genoemd met een fraai tekentje erboven. Het houtwerk wordt geleverd door de plaatselijke wagenmaker Ringeling.

Zijn oudste zoon Arie (1901-1986) wordt smid in Groot-Ammers, waar hij ook schaatsen maakt. Zijn zonen Dirk (1911) en Bastiaan (1912) helpen hun vader voor de Tweede Wereldoorlog met het schaatsenmaken. In 1939 stopt vader Arie met de smederij en neemt zoon Dirk de zaak over. Samen met zijn broer Bastiaan zijn er in en kort na de oorlog nog schoonrijschaatsen gemaakt. Timmerman De Bie maakt dan de beuken schaatshouten. Daarna wordt de concurrentie van de fabrieksschaatsen te groot en is men met het maken van schaatsen gestopt.

Bron

Van Glis tot Klapschaats (Wiebe Blauw), 2001

Produktie

Type schaats Ameider klomp, Krulschaats, Ouderkerker schaats, Schoonrijschaats
Vestigingsplaats Goudriaan
Periode 1901 - 1945

Merktekens

A
(?)

Goudriaan

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina