Ameider klomp

Periode 1875 - 1920
Plaats productie De Ameider klomp komt vrijwel alleen voor in het oostelijke deel van de Alblasserwaard in de provincie Zuid-Holland met een uitloper naar Gelderland ten zuiden van de Lek. Enkele Friese fabrikanten brachten een namaak Ameider klomp op de markt.
Regio’s / plaatsen Regio Alblasserwaard, Provincie Friesland, Provincie Zuid-Holland, Alblasserdam
Land Nederland

Oorsprong

Waarschijnlijk is de Ameider klomp ontstaan als Alblasserwaardse variant op de Ouderkerkse schaats. Zowel het maken als het berijden ervan beperkte zich goeddeels tot de Alblasserwaard. Hij komt in advertenties tussen 1890 en 1910 ook voor onder de naam Ameidense kortnek, Gorcumse natuurmonster, Giessen-Nieuwkerkse-, Leerdamseen Noorloose schaats. Een enkele Duitse en Friese maker hebben de schaats in het eerste kwart van de 20ste eeuw geproduceerd. Oude Ameider klompen hebben nog een korte hak, de meeste zijn gemaakt met een doorlopende schenkel.

Omschrijving

Het gaat om een zware en lomp gebouwde schaats met een breed en recht voetblad en een zeer brede hals. Op de hals is meestal een koperen knopje geplaatst, bij uitzondering is een gesmede punt aangebracht. De toon is niet versierd en loopt recht over het houtje. De hakschroef is vrijwel altijd een vierpuntshakschroef. De schenkel loopt bij de hals soms weer iets terug, waardoor de zware hals geassocieerd kan worden met de boeg van een schip. Hij komt soms voor met korte schenkel, maar meestal met een doorlopende schenkel. Niet zelden is op het laatste stuk van de schenkel bij de hak een kleine versiering aangebracht in de vorm van een gootje. De voetstapel heeft altijd drie riemgaten. Het hakleer is soms versierd door gekartelde randen. Een enkele keer is een bloemmotief in het leer gestanst. De verbindingen van het hakleer zijn meestal geknoopt.

 

Informatie Krijn van der Ham uit Meerkerk (2019):

Ameider klompen met een eikeltje werden gemaakt in Ameide en de dorpen ten oosten daarvan.
Ameider klompen zonder eikeltje, met een gesmede toon werden gemaakt meer westelijk van Ameide in plaatsen als Groot Ammers en Nieuwpoort

Bron

Van Glis tot Klapschaats (Wiebe Blauw), 2001

Fotogalerij

Foto Ameider klomp schaats
Ameider klomp met eikeltje (foto en collectie Frits Locher 2016)
Foto Ameider klomp schaats
Foto Ameider klomp schaats gesmede toon

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina