Cornelis de Boon

Categorie Schaatsenmaker
Naam Boon, Cornelis de
Geboren Gorinchem / 29-12-1883
Overleden Gorinchem / 19-3-1966

Beschrijving

De Boon is een zoon van een koetsier op een hittenwagen en de oudste van negen kinderen. Zijn moeder staat al vroeg alleen voor de opvoeding van de kinderen en drijft een café. Cornelis moet al snel achter de tap staan. Mede als reactie op deze opvoeding wordt hij later geheelonthouder.

Van juli 1905 tot juli 1908 verblijft hij in Rotterdam bij J. v.d. Berg. In 1908 begint hij als nageljongen bij De Vries-Robbé. Hij is een vrijdenker met vrij-socialistische sympathieën en krijgt ruzie met De Vries. Later gaat hij naar Braad in Delft en weer later komt hij in dienst bij Ringlever.

In 1909 neemt hij de smederij over van De Valk in Gorinchem. Nog in datzelfde jaar adverteert hij in het Advertentieblad van Gorcum van 26 november: ‘C. de Boon, Botersteeg. Huis-, Kunst- en Kachelsmederij. Levering van schaatsen naar ieder model, onder garantie. Eigen fabrikaat. Concurrende prijzen.’ De Boon heeft waarschijnlijk niet lang schaatsen gemaakt, want hij kan niet concurreren tegen de fabrieksschaatsen die door ijzerwarenhandel Mortier worden verkocht. Het is goed mogelijk dat wagenmakerij Verheul en zoon de houten maken (1905-1941). Daar kan namelijk ook worden geslepen en gehout. Naast de Ameider klomp met koperen knop heeft hij waarschijnlijk schoonrijschaatsen gemaakt.

Zij laatste advertentie met 'eigengemaakte' schaatsen is van 15 december 1933 in het Nieuwsblad voor Gorinchem en omstreken.

De Boon is een sociaal bewogen mens; hij heeft een hekel aan wetten en is anarchist. Hij heeft zelfs negen maanden in de gevangenis gezeten wegens majesteitsschennis, ergens tussen 1914 en 1918, toen hij de arbeiders uitlegde hoeveel koningin Wilhelmina verdiende en wat zij aan bezittingen had.

Ook is hij leider bij een aardappeloproer, dat begon omdat onder de arme mensen honger heerste en er een grote partij aardappelen in de kerk lag te verrotten. Tijdens dit oproer krijgt hij het aan de stok met burgemeester Gaarlandt. De Boon is een geboren leider en laat ondanks zijn anarchistische sympathieën het oproer niet ontaarden in chaos.

In 1918 wordt de Boon in de gemeenteraad (‘kletscollege’) gekozen voor de SDP of de CPH.

De Boon streeft naar rechtvaardigheid, maar is geen gemakkelijke man. Hij is drie keer getrouwd geweest, in 1910, in 1917 en in 1925. De eerste twee huwelijken zijn door een scheiding ontbonden. Hij overlijdt in 1966 op 83-jarige leeftijd.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Produktie

Type schaats Ameider klomp, Schoonrijschaats
Vestigingsplaats Gorinchem
Periode circa 1909 - 1933

Merktekens

Reclames

Advertentie 1909 schaatsenmaker C.de Boon, Gorinchem
Advertentie schaatsenmaker C.de Boon, Gorinchem Nieuwsblad voor Gorinchem en omstreken d.d. 10 december 1909
Advertentie 1909 schaatsenmaker C.de Boon, Gorinchem
Advertentie schaatsenmaker C.de Boon, Gorinchem Nieuwsblad voor Gorinchem en omstreken d.d. 17 december 1909
Advertentie 1910 schaatsenmaker C.de Boon, Gorinchem
Advertentie schaatsenmaker C.de Boon, Gorinchem Nieuwsblad voor Gorinchem en omstreken d.d. 16 december 1910
Advertentie 1933 schaatsenmaker C.de Boon, Gorinchem
Advertentie schaatsenmaker C.de Boon, Gorinchem Nieuwsblad voor Gorinchem en omstreken d.d. 15 december 1933

Gorinchem

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina